Metoda szampańska i jej historia

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Choć laicy każde wino musujące określają mianem „szampana”, w rzeczywistości ta nazwa jest zarezerwowana dla win spełniających bardzo surowe kryteria. Należą do nich przede wszystkim: kryterium geograficzne (szampany produkowane są wyłącznie w tzw. „strefie winiarskiej” apelacji Champagne), a także kryterium sposobu produkcji – szampan tylko w drodze zastosowania tzw. metody szampańskiej.

Korki do szampana

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Przeciętny konsument z reguły wychodzi z założenia, że wino zamknięte korkiem zawsze jest lepsze od tego w butelce z zakrętką. Tymczasem w rzeczywistości kwestia ta nie jest aż tak prosta: nie wszystkie korki posiadają takie same właściwości, a w niektórych przypadkach (np. przy wielu winach pochodzących z Nowego Świata) obecność zakręcanego zamknięcia wcale nie oznacza, że mamy do czynienia z kiepskiej jakości trunkiem. Tak czy inaczej, trudno zaprzeczyć, że korek od lat cieszy się olbrzymią popularnością i nieodłącznie kojarzy się z winem.

Foodparing z szampanem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Szampan jest na tyle ekskluzywnym i docenianym trunkiem, że już sam w sobie stanowi atrakcję i znakomity sposób na uświetnienie przyjęcia. Jednak istnieją triki, dzięki którym jego pojawienie się na stole staje się jeszcze bardziej doniosłym wydarzeniem. Jednym z nich jest sabrage – sztuka otwierania butelki za pomocą… szabli.

Foodparing z szampanem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Club Trésors de Champagne – to nazwa, która w branży szampańskiej uchodzi za synonim najwyższej jakości i prestiżu. Trafiając na butelkę opatrzoną nazwą tego stowarzyszenia, możemy być pewni, że kryje się w niej doskonałe wino warte każdej ceny. Na czym polega działalność tego klubu? Czym wyróżniają się producenci należący do zacnego grona jej członków?

Foodparing z szampanem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Jak dobrze wiadomo wszystkim znawcom szampana, degustacja składa się z trzech etapów. Pierwszym z nich jest ocena wyglądu trunku – barwa i przejrzystość cieczy, a także rodzaj zawartych w niej bąbelków, mogą nam powiedzieć wiele o jego jakości.

Foodparing z szampanem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Umiejętność profesjonalnego degustowania i bezbłędnego rozróżniania win po barwie, aromatach i smakach od zawsze zadziwia nie tylko abstynentów i zupełnych laików, ale również osoby, które często piją wina, ale nigdy nie miały okazji wniknąć w tajniki profesji sommeliera i szlachetne trunki potrafią dzielić tylko na takie, które im bardziej lub mniej smakują.

wiedza o szampanie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Uważne czytanie etykiet może dostarczyć nam wielu informacji o produkcie. Standardowo są tam zawarte liczne dane na temat wina – znajdziemy m.in. markę, typ, ew. rocznik, zawartość alkoholu, przedział zawartości cukru (w przypadku szampanów – extra-brut, brut, demi-sec itp.), czasem nazwę cuvée, asemblaż (np. 100% Chardonnay), klasyfikację winnic (grand/premier cru), a nawet datę degorgement, przynajmniej w przypadku niektórych producentów. Ale na etykiecie znajdują się oprócz tego tajemnicze skróty, dotyczące samego producenta szampana, a ściślej jego statusu zawodowego.

Foodparing z szampanem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Mogłoby się wydawać, że dobieranie smaków do siebie nie stanowi większego problemu i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Okazuje się jednak, że aby poszczególne potrawy i napoje idealnie ze sobą współgrały, trzeba skomponować je według określonych kryteriów. To nieprawda, że słodkie pasuje tylko do słodkiego, a wytrawne wyłącznie do wytrawnego. Między bajki należy też włożyć mit, że szampana podaje się tylko z truskawkami lub kawiorem.

z jakich kieliszków powinno się pić szampana?

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Szampan to nie jest „zwykłe” wino – z całą pewnością zgodzi się z tym każdy, kto kiedykolwiek go próbował. Napój ten odznacza się nie tylko niepowtarzalnym smakiem oraz ściśle określonym miejscem i metodą produkcji, ale również wyjątkową historią. Pierwsze winne krzewy w Szampanii to zasługa Rzymian, którzy zasadzili je tam już w epoce gallo-romańskiej. Uprawa ta przetrwała do dziś głównie dzięki wysiłkom mnichów, ponieważ Szampania nie słynie ze sprzyjających warunków atmosferycznych – jej charakterystycznymi cechami są stosunkowo ostre zimy oraz wiosenne przymrozki. Z drugiej jednak strony faliste ukształtowanie terenu łagodzi zmiany temperatury, a także przyczynia się do utrzymywania optymalnej wilgotności. Z kolei kredowe podłoże zatrzymuje wilgoć i odbija promienie słoneczne w kierunku owoców.

Do jakich potraw pasuje szampan?

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Szampan kojarzy nam się z luksusem i świętowaniem wyjątkowych okazji. Trudno byłoby znaleźć osobę, która nigdy nie słyszała o tym alkoholu, a jednocześnie bardzo często mamy błędne przekonanie o tym, czym jest szampan. Najczęstszym błędem jest utożsamianie go z każdym winem musującym – tymczasem „szampan”, którego możemy kupić za kilkanaście złotych w dyskoncie, ma niewiele wspólnego z oryginałem. Co zatem należy wiedzieć o szampanie?