Zbiory szampana

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W sezonie 2017-2018 jesień i zima pokazały w Szampanii wyjątkowo ponure i wilgotne oblicze. Suma opadów 345 mm w okresie listopad-styczeń okazała się rekordowa od 1965 r. Ziemia była przesycona wodą, ciężka i kleista, co znacząco utrudniało zimowe prace w winnicach.

Gdzie pije się najwięcej szampana?

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Za największych fanów szampana uchodzą oczywiście mieszkańcy ojczyzny tego trunku, ale od wielu lat systematycznie rośnie sprzedaż szampana poza granicami Francji. Aktualnie tyle samo szampana sprzedaje się we Francji, co poza nią – obecnie jest to niemal dokładnie 50%/50%. W 2017 r., wg danych CIVC, z ponad 307 milionów butelek 153 841 546 pozostało na terenie Francji, a 153 472 037 trafiło na eksport.

Pinot blanc – zapomniany szczep szampanii

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

W Szampanii istnieje siedem dopuszczonych szczepów winorośli, ale tak naprawdę tylko uprawy trzech z nich zajmują znaczące areały. Ta dominacja trzech szczepów jest tak wyraźna, że nie dość, że w świadomości zbiorowej, a nawet w mniemaniu osób znających się na szampanie, prestiżowy trunek może powstawać z jednego (lub więcej) z trzech głównych szczepów: są to oczywiście Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier.

Jak podawać szampana

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Zakupione butelki szampana należy zawsze przechowywać w odpowiedni sposób. Jeśli chodzi o podstawowe szampany (BSA – nierocznikowe), trzymanie ich latami w domu mija się z celem – tylko niektóre wina apelacji Champagne, w szczególności te rocznikowe, warto poddawać starzeniu. W pozostałych przypadkach generalna zasada jest taka, że przechowujemy wino najkrócej jak to jest możliwe, zwłaszcza jeśli nie posiadamy specjalnych pomieszczeń – z kontrolowaną temperaturą i wilgotnością - do przechowywania alkoholi.

Różne pojemności szampana

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

 

Nikt chyba nie ma wątpliwości, że szampan to zawsze wino wielkiego formatu, ale mało kto dobrze orientuje się w dostępnych rozmiarach szampańskich butelek. Z reguły osoba nieco znająca się na winach wie, że standardowa butelka to 750 ml, że czasem można kupić mniejsze butelki w sam raz na dwa większe kieliszki, a szampany w wersji magnum (1,5 litra) są szczególnie cenione przez koneserów, bowiem jest to optymalny rozmiar butelki, który pozwala na najwłaściwsze rozwinięcie się aromatów i smaków w procesie starzenia.

szampan - winem do celebracji per excellence

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Jak to się stało, że proste wino, tworzone w raczej słabym – z uwagi na obiektywne warunki klimatyczne - regionie winiarskim stało się jedną z najbardziej znanych i magicznych ikon?

Dziś, przynajmniej w pewnych kręgach, żadne urodziny, rocznica, ślub, podpisanie kontraktu, wydarzenie sportowe lub kulturalne nie mogą obyć się bez szampana. Czy sam fakt posiadania bąbelków uzasadnia aż tak wysoki status trunku i tak wyjątkową pozycję, jeśli chodzi o świętowanie specjalnych okazji?

Metoda szampańska i jej historia

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Choć laicy każde wino musujące określają mianem „szampana”, w rzeczywistości ta nazwa jest zarezerwowana dla win spełniających bardzo surowe kryteria. Należą do nich przede wszystkim: kryterium geograficzne (szampany produkowane są wyłącznie w tzw. „strefie winiarskiej” apelacji Champagne), a także kryterium sposobu produkcji – szampan tylko w drodze zastosowania tzw. metody szampańskiej.

Korki do szampana

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Przeciętny konsument z reguły wychodzi z założenia, że wino zamknięte korkiem zawsze jest lepsze od tego w butelce z zakrętką. Tymczasem w rzeczywistości kwestia ta nie jest aż tak prosta: nie wszystkie korki posiadają takie same właściwości, a w niektórych przypadkach (np. przy wielu winach pochodzących z Nowego Świata) obecność zakręcanego zamknięcia wcale nie oznacza, że mamy do czynienia z kiepskiej jakości trunkiem. Tak czy inaczej, trudno zaprzeczyć, że korek od lat cieszy się olbrzymią popularnością i nieodłącznie kojarzy się z winem.

Foodparing z szampanem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Szampan jest na tyle ekskluzywnym i docenianym trunkiem, że już sam w sobie stanowi atrakcję i znakomity sposób na uświetnienie przyjęcia. Jednak istnieją triki, dzięki którym jego pojawienie się na stole staje się jeszcze bardziej doniosłym wydarzeniem. Jednym z nich jest sabrage – sztuka otwierania butelki za pomocą… szabli.

Foodparing z szampanem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Club Trésors de Champagne – to nazwa, która w branży szampańskiej uchodzi za synonim najwyższej jakości i prestiżu. Trafiając na butelkę opatrzoną nazwą tego stowarzyszenia, możemy być pewni, że kryje się w niej doskonałe wino warte każdej ceny. Na czym polega działalność tego klubu? Czym wyróżniają się producenci należący do zacnego grona jej członków?

Podkategorie