Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Do jakich potraw pasuje szampan?

Szampan jest nieodłącznym elementem wyjątkowych sytuacji w naszym życiu: wesel, jubileuszy, świętowania sukcesów zawodowych oraz imprez sylwestrowych. Wiele osób uważa się za fanów tego szlachetnego wina musującego, jednak mają wątpliwości, jakie potrawy należy serwować w jego towarzystwie. Często odnosimy wrażenie, że tak luksusowy napój pasuje do bardzo niewielu, starannie wyselekcjonowanych dań. Czy szampan rzeczywiście jest aż tak wymagający?

szampan kieliszki truskawkiNie ulega wątpliwości, że szampan jest bardzo eleganckim, wręcz luksusowym produktem. Podczas gdy wielbiciele piwa czy whisky często raczą się swoimi alkoholami w normalnych, codziennych sytuacjach, np. dla relaksu po ciężkim dniu w pracy, wino musujące z Szampanii na ogół rezerwujemy na wyjątkowe okazje. Przyjęło się, że tak wykwintny alkohol dobrze komponuje się wyłącznie z równie wyszukanymi daniami. Ważny jest także sposób, w jaki podajemy szampana oraz okoliczności, w jakich to robimy.

Zanim zaserwujemy szampana swoim gościom, należy schłodzić go do temperatury ok. 6-8 stopni Celsjusza – wówczas podczas nalewania do kieliszków osiągnie on mniej więcej 8-10 stopni, czyli stan, w którym najpełniej odczuwamy jego aromat. Wbrew powszechnym przekonaniom, nie należy go za bardzo zmrozić (co oznacza, że przechowywanie w zamrażarce nie jest wskazane). Najlepszym pomysłem będzie umieszczenie butelki na 15-20 minut w coolerze wypełnionym w połowie zimną wodą, a w połowie kostkami lodu. Kolejny częsty błąd przy serwowaniu to otwieranie butelki z głośnym hukiem – takie zachowanie dopuszczalne jest wyłącznie podczas nocy sylwestrowej. Aby z szyjki nie wystrzeliła piana godna podium F1, należy otwierać wino schłodzone i niewstrząśnięte. Szampana serwuje się na ogół w długich kieliszkach z przezroczystego szkła. Naczynia powinny mieć wysokie nóżki, które zapobiegają ogrzewaniu napoju dłonią oraz wąskie, długie czarki, dzięki którym bąbelki nie ulatują zbyt szybko. Najczęściej wybierane do szampana są kieliszki typu flute lub tulipe, niemniej jednak rocznikowe szampany doskonale prezentują się również w kieliszkach do białego wina. Kieliszki należy napełniać do 2/3 wysokości – jeśli wina będzie więcej, zdąży się ogrzać, zanim zostanie wypite. Poza tym nalewanie szampana „do pełna” uznawane jest za mało eleganckie.

z czym pije sie szampanaCo podawać do szampana? Jakie potrawy najlepiej się z nim komponują? Wbrew pozorom, choć oryginalne wino z Szampanii jest bardzo ekskluzywnym napojem, nie musi być serwowany wyłącznie do najbardziej luksusowych potraw. Prawda jest bowiem taka, że szampan pasuje… niemal do wszystkiego, o ile oczywiście wybierzemy właściwego szampana (mniej lub bardziej wytrawnego, białego lub różowego, blanc de blancs lub blanc de noirs – możliwości jest wiele). Do wyjątków, które lepiej zarezerwować sobie na inne okazje, należą zupy, ryby wędzone oraz marynowane w occie, a także czekolada. Aby najlepiej wydobyć niepowtarzalny aromat szampana, warto trzymać się zasady, według której dopasowujemy smak wina do dania, tzn. słodki alkohol podajemy do deserów, owoców i egzotycznych dań o słodkawym smaku, a wytrawny – wytrawnych potraw, np. na bazie ryb i owoców morza.

Choć szampan jest dość uniwersalnym napojem, który świetnie smakuje podany z różnorodnymi daniami, niektóre z nich komponują się z nim nadzwyczaj dobrze. Do takich potraw należy m.in. kawior, który jednoznacznie kojarzy się ze słynnymi „bąbelkami”. Jednym z powodów, dla których to połączenie jest tak udane, jest zbliżona struktura obu przysmaków. Najlepiej zestawić szampana z kanapkami ze świeżego chleba z czarnym kawiorem z jesiotra. Warto wiedzieć, że kawior potrafi zbyt mocno akcentować cukier resztkowy w szampanie, wobec czego najlepiej wybrać wino mocno wytrawne (extra-brut lub brut nature).

Mocno wytrawny brut znakomicie komponuje się również z innym morskim „skarbem”, czyli ostrygami. Najlepiej smakują one w wersji surowej, tzn. na zimno, ale nie zmrożone. Ostrygi nie potrzebują specjalnej oprawy: są wyśmienite zarówno podane ze świeżą bagietką, jak i tylko z sokiem z cytryny lub sosem winegret.

Kolejnym klasycznym dodatkiem do szampana są sery – najbardziej uniwersalne będą delikatne sery typu gouda lub wyrazisty parmezan, a także niektóre sery kozie. 

atelier szampanaWino musujące z Szampanii świetnie podkreśla smak delikatnych mięs, zwłaszcza drobiu. Doskonale komponuje się również z foie gras, czyli francuskim pasztetem produkowanym ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Foie gras serwuje się można podawać zarówno na ciepło (pokrojone na plastry i usmażone na tłuszczu kaczym lub gęsim lub w formie pasztetu), jak i na zimno (obgotowane w wodzie, ostudzone i pokrojone na plastry, a także przyprawione solą i przyprawami). Wielu specjalistów uważa, że najlepszym wyborem do foie gras jest szampan demi-sec lub sec.

Znane na całym świecie, niemal klasyczne połączenie szampana i truskawek jest nieco trudniejsze i najlepiej wychodzi z szampanem różowym o niezbyt cierpkim smaku. Dużo łatwiej zestawić szampana z delikatnymi deserami na bazie jabłek, owoców cytrusowych lub lekkiej bezy. Wyjątkową ostrożność należy zachować przy próbach połączenia szampana z czekoladą – tylko niektóre szampany, a szczególnie demi-sec lub ewentualnie wybrane blanc de noirs, pasują do słodyczy z ziaren kakaowca.