Drukuj
Odsłony: 517

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Do jakich potraw pasuje szampan?

Dla wielu koneserów szampana prawdziwą gratką wśród różnych rodzajów tego wina jest szampan różowy – alkohol wyjątkowy, o oryginalnym smaku i kolorze. Tempo wzrostu popularności szampanów rosé może zadziwiać. Analizy wykazują, że już od przeszło dekady trwa nieprzerwany wzrost zarówno poziomu sprzedaży, jak i cen różowych bąbelków – wrażenie robią szczególnie dane przedstawiające sprzedaż szampanów rosé na tle całego rynku szampańskiego. Podczas gdy ten w 2016 roku wykazywał wszelkie tendencje spadkowe, oprócz prestige cuvée – jedynie szampan różowy obronił swoją pozycję. Warto zatem poznać rys historyczny trunku, który z roku na rok jest coraz bardziej doceniany na całym świecie.

Początki szampanów rosé

Rok 1764. Piwnice Ruinart, najstarszego uznanego domu szampańskiego na świecie. To tutaj rozpoczyna się historia różowego wina, na razie produkowanego w bardzo niekonwencjonalny sposób – powstaje ono tu poprzez dodanie do białego moszczu odrobiny soku z bzu. Dlatego właśnie to nie Ruinart będzie uważany za twórcę różowego szampana…

Rok 1775. Po raz pierwszy do białego moszczu odrobinę czerwonego wina z Bouzy dodaje najsłynniejsza szampańska wdowa, Veuve Clicquot (veuve – fr. wdowa), dawniej Barbe-Nicole Ponsardin. Przedwczesny zgon jej męża - François Clicquot, winiarza z Reims – przyczynił się do objawienia światu jednej z najbardziej wizjonerskich kobiet w historii winiarstwa i biznesu, który wówczas uznawany był za domenę mężczyzn. W sposób, w który Veuve Clicquot tworzyła różowego szampana, do dzisiaj powstaje większość szampańskich rosés. Dom Szampański Veuve Cliquot został oficjalnie uznany za pierwszą szampańską wytwórnię szampana różowego, stosującą metodę dodawania czerwonego wina podczas produkcji. Rożowe bąbelki produkcji tego domu szampańskiego mają także swoje miejsce w kulturze: Veuve Clicquot Rosé spożywał sam James Bond z powieści Iana Fleminga (w Casino Royale, Diamonds Are Forever i Thunderball).

Trunek o złej reputacji

Popularność różowego szampana nie nadeszła nagle wraz z pierwszą wyprodukowaną partią. W XIX wieku odbił się on na rynku szampańskim dość nikłym echem – pierwsze lata jego świetności nadeszły dopiero w Belle Epoque – okresie od zakończenia rewolucji francuskiej do wybuchu I wojny światowej, głównie w kręgach paryskich.
Co ciekawe, różowy szampan nie miał wówczas reputacji trunku luksusowego. Wręcz przeciwnie, przylgnęła do niego etykieta alkoholu bardzo frywolnego: najchętniej spożywano go w domach publicznych. Taka renoma różowego szampana została z nim na długo. Szampańska wdowa Madame Bollinger bardzo długo odmawiała racji bytu różowemu szampanowi bez rocznika uważając, że to zbyt frywolny trunek.

szampan rozowy a wino rozowePowrót na salony

Taki wizerunek różowego szampana tkwił w publicznej świadomości przez kolejne lata. Warto dodać, iż wspomniany wcześniej Dom Szampański Bollinger dopiero w 2008 roku zdecydował się na stworzenie różowej wersji swojego podstawowego szampana Spécial Cuvée. Prawdziwy przełom przyniosły dopiero lata 90. i Dom Szampański Billecart-Salmon, który to odegrał kluczową rolę w procesie popularyzacji różowych bąbelków. Działania Billecart-Salmon opierały się między innymi na wprowadzaniu różowego szampana do najbardziej prestiżowych miejsc – na przykład do monakijskiego Hôtel de Paris. Starania te przyniosły oczekiwane efekty: różowy szampan został doceniony i od tego momentu różowe bąbelki zaczęły święcić prawdziwe triumfy, stopniowo opanowując cały świat. Producenci szampana uświadomili sobie, że nadeszły czasy prawdziwej mody na rosé – która, jak nietrudno zauważyć, trwa do dziś i z każdym rokiem staje się coraz silniejsza.

Dziś nie tylko wszystkie wielkie domy szampańskie mają swoje podstawowe rosé, ale również niemal wszystkie cuvées d’exception występują także w różowej wersji, dodajmy – zwykle sporo droższej od białej.

Różowy szampan a różowe wino

Ciekawostką jest, iż szampan to jedno z niewielu win na świecie, które generalnie powstaje poprzez zmieszanie wina białego z czerwonym – taka metoda produkcji wina różowego jest zabroniona we wszystkich innych krajach Europy i dopuszczona jedynie dla szampana. 

Dodajmy, że istnieje również druga metoda produkcji szampana rosé, chociaż jest ona dużo rzadziej stosowana. Jest to metoda maceracji, zwana także metodą saignée i polega na tłoczeniu czerwonych winogron i krótkiego kontaktu soku z zawierającymi barwnik skórkami. Szampany tworzone tą metodą, przy których produkcji nie doszło do mieszania win białego z czerwonym, oznaczone są hasłem rosé de saignée.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.