Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Do jakich potraw pasuje szampan?

Lato to idealny moment na świętowanie, a także czas, w którym orzeźwienie staje się na wagę złota. Drinki na bazie szampana świetnie spełniają obie te funkcje. Są pyszne, zimne, a do tego wykwintne – czyli dokładnie takie, jakich potrzebujemy. W dodatku stanowią znakomity sposób na zaimponowanie gościom podczas przyjęcia w domu lub ogrodzie.

 

Bellini

Historia kultowego koktajlu Bellini sięga 1948 roku. Po zakończeniu II wojny światowej społeczeństwo było w nastroju do świętowania i na nowo zaczynało cieszyć się życiem i wolnością, a właściciel Harry’s Bar w Wenecji, Giuseppe Cipriani, wymyślił napój wprost stworzony do tego celu. Drink szybko zyskał swoich wiernych fanów – podobno należeli do nich Ernest Hemingway oraz Orson Welles. Trzeba przyznać, że połączenie smaku szampana i brzoskwiń jest bardzo orzeźwiające i idealne na lato. Z tego powodu bardzo często serwuje się go w czasie włoskiego aperitivo, czyli czasu popołudniowego relaksu będącego powolnym wstępem do kolacji.

 

Składniki:

  • 1 dojrzała, żółta brzoskwinia,
  • 500 ml wytrawnego szampana

 

Wykonanie:

Należy pamiętać, że składniki na ten koktajl powinny być przechowywane w lodówce. Brzoskwinię pozbawiamy pestki, jednak nie obieramy. Wkładamy ją do pojemnika do blendowania, dodajemy jedną szklankę wina musującego i miksujemy. Następnie dolewamy resztę wina i miksujemy jeszcze raz. Można dodać kilka świeżych malin lub odrobinę malinowego soku – tylko tyle, by drink nabrał lekko różowego koloru. Podajemy w schłodzonym kieliszka na Martini lub podłużnym do szampana.

 

Mimosa

Kolejny bardzo znany i powszechnie lubiany drink z bąbelkami najprawdopodobniej powstał w 1925 roku w hotelu Ritz Paris Frank Meier w Paryżu. Ciekawostką jest fakt, iż niewiele wcześniej podobny koktajl serwowano w londyńskim Buck’s Club, jednak tam nosił on nazwę Buck’s Fizz. We Włoszech Mimosa traktowana jest jako aperitif, zaś w pozostałych krajach najczęściej podaje się ją podczas brunchu lub na weselach.

 

Składniki:

  • 75 ml mocno schłodzonego, wytrawnego szampana,
  • 75 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

 

Wykonanie:

Szampan i sok z pomarańczy wlewamy do kieliszka typu flute. Tak powstały koktajl delikatnie mieszamy za pomocą łyżki barowej przez około 2-3 sekundy. Gotowy napój można udekorować plasterkiem pomarańczy.

 

Kir royal

Kir royal to drink, który powstał na bazie innego koktajlu. Jego pierwowzór Kir to znany koktajl alkoholowy należący do aperitifów. Przyrządza się go z białego wytrawnego wina Bourgogne Aligoté i crème de cassis, czyli likieru z czarnej porzeczki z Dijon. Kir royal to natomiast odmiana kiru, w której białe wino zastąpiono szampanem.

 

Składniki:

  • 105 ml mocno schłodzonego, wytrawnego szampana,
  • 15 ml likieru crème de cassis.

 

Wykonanie:

Szampan i likier wlewamy do kieliszka do szampana. Otrzymany koktajl delikatnie mieszamy łyżką barową przez około 2-3 sekundy.  Innym wariantem jest tzw. Kir imperial, czyli bardziej wytrawny shot drink, który otrzymuje się poprzez zastąpienie crème de cassis 15 ml likieru malinowego.

 

French 75

Ten klasyczny drink powstał w czasach I wojny światowej. Jego nazwa nawiązuje do działka, które było używane podczas walki – była to 75-milimetrowa francuska armatka, której cechą charakterystyczną była lekkość. Istnieje kilka wersji tego napoju, jednak to właśnie „75” jest tą najpopularniejszą.

 

Składniki:

  • 125 ml mocno schłodzonego, wytrawnego szampana,
  • 30 ml ginu,
  • 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 10 ml syropu z cukru trzcinowego,
  • wisienka koktajlowa,
  • 4-5 kostek lodu.

 

Wykonanie:

Kostki lodu wkładamy do szklanki typu highball, następnie dodajemy szampana, gin, sok z cytryny i syrop cukrowy. Napój delikatnie mieszamy za pomocą łyżki barowej przez ok. 2-3 sekundy i dodajemy do niego wisienkę koktajlową.

 

Champagne Cocktail

Składniki:

  • 100 ml mocno schłodzonego, wytrawnego szampana,
  • kostka cukru,
  • 3-4 krople angostury,
  • 20 ml koniaku.

 

Wykonanie:

Kostkę cukru nasączamy angosturą i wkładamy do kieliszka od szampana. Dolewamy szampana i koniak, a następnie delikatnie mieszamy, używając do tego łyżki barowej. Należy uważać, by nie naruszyć kostki cukru, która znajduje się na dnie naczynia.

 

Ambrosia

Składniki:

  • 90 ml mocno schłodzonego, wytrawnego szampan, 
  • 10 ml koniaku,
  • 10 ml calvadosu,
  • 5 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 5 ml Curaçao triple sec,
  • 1 plasterek pomarańczy.

 

Wykonanie:

Do kieliszka od szampana wlewamy szampana, koniak, calvados, sok z cytryny i curacao. Delikatnie mieszamy koktajl łyżką barową, a następnie wyciskamy plasterek do kieliszka i wkładamy go do drinka.

 

Blue Champagne

Składniki:

  • 90 ml mocno schłodzonego, bardzo wytrawnego szampana,
  • 20 ml wódki,
  • 5 ml blue curaçao,
  • 5 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 plasterek cytryny.

Wykonanie:

Do kieliszka do szampana wlewamy szampana, wódkę, blue curacao i sok z cytryny. Składniki delikatnie mieszamy za pomocą łyżki barowej, wyciskamy do nich plasterek cytryny i dodajemy go do drinka.

 

Smacznego!