Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Do jakich potraw pasuje szampan?

Szampan kojarzy nam się z luksusem i świętowaniem wyjątkowych okazji. Trudno byłoby znaleźć osobę, która nigdy nie słyszała o tym alkoholu, a jednocześnie bardzo często mamy błędne przekonanie o tym, czym jest szampan. Najczęstszym błędem jest utożsamianie go z każdym winem musującym – tymczasem „szampan”, którego możemy kupić za kilkanaście złotych w dyskoncie, ma niewiele wspólnego z oryginałem. Co zatem należy wiedzieć o szampanie?

 

 

1. Szampana pijemy w specjalnych, wysokich kieliszkach

Najczęściej wybierane do szampana są kieliszki wąskie i wysokie (tzw. flute) lub te zbliżone kształtem do kwiatu tulipana (tzw. tulipe). Dzięki takiemu kształtowi naczyń płyn nie ogrzewa się zbyt szybko, a aromat i bąbelki uwalniają się stopniowo. Jeśli nie mamy specjalnych kieliszków do szampana dobrym rozwiązaniem jest zaserwowanie go w kieliszku do białego wina. Do szampanów rocznikowych eksperci często wręcz polecają kieliszek do białego wina jako najlepszą opcję. Niezależnie od rodzaju wybranego kieliszka podczas degustacji należy trzymać go wyłącznie za nóżkę – w ten sposób unikamy ogrzania czaszy dłonią. 

 

2. Na początku szampan uchodził za wino niskiej jakości

Choć dzisiaj trudno w to uwierzyć, kiedy zaczęto produkować szampana, nie cieszył się on zbyt dobrą sławą. Uważano, że jest on winem mało prestiżowym, charakteryzującym się niską jakością. Dopiero ok. XVIII wieku, dzięki ulepszeniu receptury szampan zyskał na popularności i powoli zaczął zdobywać renomę wyjątkowego dobra luksusowego.

 

3. Bąbelki w szampanie są wytwarzane naturalnie, a nie sztucznie wtłaczane

Większość tańszych win musujących uzyskiwana jest poprzez sztuczne wtłaczanie dwutlenku węgla do napoju. Bąbelki w szampanie stanowią wynik nietypowej metody jego produkcji, zwanej metodą szampańską lub tradycyjną. Zgodnie z tą metodą wino fermentuje najpierw w specjalnych kadziach, a następnie do wina dodaje się cukier i drożdże oraz rozlewa całość do butelek, w których zachodzi druga fermentacja. To właśnie w jej wyniku powstają słynne bąbelki. Proces dojrzewania szampana trwa minimum 15 miesięcy.

 

4. Metoda szampańska jest remedium na trudne warunki klimatyczne w Szampanii

Kolejną ciekawostką jest fakt, iż stosowanie metody tradycyjnej szampan zawdzięcza miejscu, w którym zaczęto go produkować. Szampania, czyli region w północno-wschodniej Francji, nie może pochwalić się wymarzonymi warunkami do uprawy winorośli. Jest to najdalej na północ wysunięty region winiarski w całej Francji, przez co charakteryzuje się ostrymi i długimi zimami oraz raczej chłodnymi latami. Uprawiana tam winorośl musi być silna i odporna na trudne warunki klimatyczne, a w procesie produkcji wina należy zwracać uwagę na właściwą zawartość alkoholu i cukru.

 

5. Kiedyś szampan potrafił nieoczekiwanie wybuchać

Na początku swojej historii szampan nazywany był „winem diabła” lub „diabelskim trunkiem” („le vin du diable”) oraz „wystrzeliwaczem korków” („saute-bouchon”). Wino zamknięte w butelkach przez cały czas fermentowało, a co za tym idzie – stawało się coraz bardziej nasycone dwutlenkiem węgla. Gaz rozsadzał butelki, przez co szkło pękało i dochodziło do eksplozji. Nierzadko dochodziło w ten sposób do zniszczenia całego składu wina – jeden wybuch potrafił spowodować łańcuchową eksplozję kolejnych naczyń. 

 

6. Pierwszym producentem szampana był benedyktyn dom Pierre Pérignon

Wg znanej legendy to właśnie ten zakonnik w 1670 roku zaczął specjalnie selekcjonować używane do produkcji napoju winogrona, dzięki czemu jakość szampana uległa znacznej poprawie. To również on wpadł na pomysł używania dębowych korków przywiązywanych do butelek włóknem konopnym nasyconym olejem, dzięki czemu wino zachowywało świeżość, a naczynie nie wybuchało. Legenda głosi ponadto, że kiedy dom Pérignon po raz pierwszy skosztował szampana, przywołał swoich współbraci słowami: „Chodźcie prędko, ja piję gwiazdy!”.

 

7. Korek szampana osiąga zawrotne prędkości

Witanie Nowego Roku poprzez wystrzelenie korka z butelki szampana nie jest dobrym pomysłem i może być bardzo niebezpieczne. Naukowcy obliczyli, że taki korek po wstrząśnięciu naczyniem może lecieć z prędkością nawet 50 km/h! Trudno się temu dziwić, skoro ciśnienie w butelce szampana wynosi 5-6 barów, a więc 2 razy więcej niż w oponie samochodowej. Pamiętajmy, że zgodnie ze sztuką serwowania szampana butelka powinna być otwierana niemal bezszelestnie, a jedynym dopuszczalnym dźwiękiem jest delikatny syk. Nie może więc być mowy o strzelaniu korkami szampana.

 

8. Najdroższy szampan na świecie został wyprodukowany przez firmę Boërl & Kroff

Wino to można kupić w oryginalnym pudełku wykonanym z lakierowanego drewna. Szampan produkowany jest z winogron pochodzących z trzech małych winnic, które zajmują mniej niż hektar ziemi. Koszt nietuzinkowego produktu firmy Boërl & Kroff szacowany jest na 2809 dolarów. Jest to kwota wyliczona dla standardowej pojemności 0,75 l, choć alkohol ten sprzedawany jest w znacznie większych butelkach.

 

9. Większość szampanów to wina nierocznikowe

Ponad 80% szampanów jest sprzedawanych bez określania rocznika. Oznaczane są one jako „non vintage” (NV) lub „sans année” i powstają poprzez mieszanie win z różnych roczników. Szampany rocznikowe produkuje się tylko w najlepszych latach. Cechują się one unikatowym charakterem danego rocznika oraz wyższą ceną.

 

10. Szampan jest produkowany jedynie w Szampanii

Na koniec najważniejsze – choć nie zawsze dla wszystkich oczywiste. Szampan jest winem musującym, które może być produkowane wyłącznie w Szampanii. Wino musujące powstałe gdzie indziej – nawet jeśli wyprodukowano je przy użyciu metody szampańskiej – musi nosić inną nazwę (np. prosecco). Teren, na którym może powstawać szampan jest regulowany ustawą o „strefie winiarskiej” z 22 lipca 1927 r. Mówienie o „szampanie” pochodzącym z innych terenów jest zawsze świadectwem braku odpowiedniej wiedzy, a nierzadko też poważnym nadużyciem. Nad bezpieczeństwem nazwy Champagne czuwa w Szampanii specjalna instytucja - CIVC (Le Comité Interprofessionnel du vin de Champagne), która bada wszystkie doniesienia o nieprawnym użyciu słowa „szampan” przez producentów innych win, a nawet zupełnie innych produktów, w których nazwach nie może pojawić się określenie „Champagne”.