Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
z jakich kieliszków powinno się pić szampana?

Szampan to nie jest „zwykłe” wino – z całą pewnością zgodzi się z tym każdy, kto kiedykolwiek go próbował. Napój ten odznacza się nie tylko niepowtarzalnym smakiem oraz ściśle określonym miejscem i metodą produkcji, ale również wyjątkową historią. Pierwsze winne krzewy w Szampanii to zasługa Rzymian, którzy zasadzili je tam już w epoce gallo-romańskiej. Uprawa ta przetrwała do dziś głównie dzięki wysiłkom mnichów, ponieważ Szampania nie słynie ze sprzyjających warunków atmosferycznych – jej charakterystycznymi cechami są stosunkowo ostre zimy oraz wiosenne przymrozki. Z drugiej jednak strony faliste ukształtowanie terenu łagodzi zmiany temperatury, a także przyczynia się do utrzymywania optymalnej wilgotności. Z kolei kredowe podłoże zatrzymuje wilgoć i odbija promienie słoneczne w kierunku owoców.

To wszystko sprawia, że mimo relatywnie niskich temperatur rocznych winogrona z Szampanii są bardzo dobrej jakości – wystarczy tylko wiedzieć, jak się z nimi obchodzić, by wyprodukować smaczne wino. Ważną kwestią jest baczne zwracanie uwagi na właściwą zawartość alkoholu i cukru. Kluczem do sukcesu jest również stosowana podczas wytwarzania szampana metoda tradycyjna, która zakłada powtórną fermentację już po przelaniu wina do butelek. To właśnie temu sposobowi produkcji szampan zawdzięcza swoje słynne bąbelki, które nie są do niego sztucznie wtłaczane, a powstają naturalnie podczas drugiej fermentacji. 

Tak wyjątkowy produkt zasługuje na to, by podawać go z najwyższą starannością. Dziś nie wyobrażamy sobie degustacji wina bez przejrzystych, szklanych kieliszków, jednak zanim one powstały, alkohol serwowano zupełnie inaczej – najczęściej z naczyń wykonanych z drewna, gliny, metalu lub kości. Obecnie możemy przebierać między kieliszkami o różnych cechach, wykonanych przez różnych producentów. Większość z nich proponuje dwa warianty o rozmaitych kształtach: lekki, cienki kryształ oraz cięższe i grubsze, ale za to tańsze szkło. Wybór należy do konsumenta, jednak powinien być dostosowany do serwowanego alkoholu: te luksusowe nie powinny być podawane w bankietowym szkle, zaś kryształy nie do końca pasują do pośledniego wina stołowego.

w czym pic szampanaBardzo ważny w procesie serwowania wina jest kształt kieliszka. Każdy rodzaj alkoholu ma przypisany typ naczyń, w których smakuje najlepiej. Dobór formy to nie tylko moda czy kwestie estetyczne – przede wszystkim chodzi o jak najlepsze wydobycie walorów napoju. Odpowiedni kieliszek to taki, który skraca dystans pomiędzy winem a degustującym. Najlepsze kieliszki są cienkie, transparentne, pozbawione napisów czy wzorów. Dobrze, by były w miarę duże i zwężały się ku górze, co pozwala na odpowiednie rozwinięcie bukietu, a jednocześnie zamyka go w górnej części naczynia.

Przez lata najpopularniejszym kieliszkiem stosowanym do szampana była tzw. czarka, czyli coupe. Jej kształt przywodził na myśl kobiecy biust, co zainspirowało wiele legend odnoszących się do jej powstania. Najpopularniejsza dotyczy Marii Antoniny, słynnej żony Ludwika XVI. Według jednej z wersji zakochany mężczyzna zlecił wykonanie odlewu piersi małżonki, a następnie kieliszka na jego wzór. Inna przekazuje inicjatywę samej Marii Antoninie, która miała osobiście polecić wykonanie pucharków na podobieństwo swoich doskonałych kształtów. Jednak legenda ta stanowi raczej tylko ciekawostkę – w tamtych czasach prawdopodobnie nie używano jeszcze tego typu kieliszków.

Obecnie odchodzi się od wykorzystywania opisanych wyżej naczyń, ponieważ ich spłaszczona forma i duża powierzchnia sprzyjają ulatnianiu się bąbelków. Do szampana znacznie lepiej pasują kieliszki wysokie, zwężające się ku górze i wyposażone w wysoką nóżkę, z którą można trzymać, nie ryzykując ogrzania czaszy dłonią. Najpopularniejsze są tzw. flutes, czyli wysokie kieliszki o prostych ściankach i długiej nóżce. Trzeba przyznać, że takie naczynia prezentują się niezwykle elegancko i nie pozostawiają wątpliwości co do rodzaju napoju, który jest w nich serwowany – forma ta przeznaczona jest wyłącznie do szampana. Kieliszek typu flute sprawia, że zarówno aromat, jak i dwutlenek węgla nie uwalniają się zbyt szybko, dzięki czemu osoba powoli sącząca napój może cieszyć się jego walorami przez dłuższy czas. Naczynia te mają jednak również swoich przeciwników, którzy podnoszą, że podany w ten sposób szampan za mocno się pieni, przez co bąbelki dominują nad smakiem wina. Remedium na ten problem są kieliszki zwane tulipanami (tulipes). Ich kształt zbliżony jest do flute, jednak różnią się od nich zaokrąglonymi ściankami, które sprawiają, że podstawa jest szersza, a czasza zwęża się ku górze. Osoba degustująca może dzięki temu zakręcić winem w kieliszku, wydobywając pełnię jego aromatu. Kieliszki te nadają się zarówno do serwowania szampana, jak i białego wina. Zresztą aktualnie sommelierzy rekomendują używanie do szampana kieliszków do białego wina – ma to szczególne uzasadnienie w przypadku bardziej skomplikowanych trunków rocznikowych (starsze roczniki) lub prestige cuvées o bogatych aromatach. Zatem w przypadku, gdy nie dysponujemy specjalnymi kieliszkami do szampana, najbezpieczniej jest postawić na dobre kieliszki do białego wina. Oczywiście zawsze wykonane z najwyższej jakości szkła oraz nienagannie czyste i suche.

w czym pic szampana2Kształt ma znaczenie – z jakich kieliszków powinno się pić szampana?
Szampan to nie jest „zwykłe” wino – z całą pewnością zgodzi się z tym każdy, kto kiedykolwiek go próbował. Napój ten odznacza się nie tylko niepowtarzalnym smakiem oraz ściśle określonym miejscem i metodą produkcji, ale również wyjątkową historią. Pierwsze winne krzewy w Szampanii to zasługa Rzymian, którzy zasadzili je tam już w epoce gallo-romańskiej. Uprawa ta przetrwała do dziś głównie dzięki wysiłkom mnichów, ponieważ Szampania nie słynie ze sprzyjających warunków atmosferycznych – jej charakterystycznymi cechami są stosunkowo ostre zimy oraz wiosenne przymrozki. Z drugiej jednak strony faliste ukształtowanie terenu łagodzi zmiany temperatury, a także przyczynia się do utrzymywania optymalnej wilgotności. Z kolei kredowe podłoże zatrzymuje wilgoć i odbija promienie słoneczne w kierunku owoców. To wszystko sprawia, że mimo relatywnie niskich temperatur rocznych winogrona z Szampanii są bardzo dobrej jakości – wystarczy tylko wiedzieć, jak się z nimi obchodzić, by wyprodukować smaczne wino. Ważną kwestią jest baczne zwracanie uwagi na właściwą zawartość alkoholu i cukru. Kluczem do sukcesu jest również stosowana podczas wytwarzania szampana metoda tradycyjna, która zakłada powtórną fermentację już po przelaniu wina do butelek. To właśnie temu sposobowi produkcji szampan zawdzięcza swoje słynne bąbelki, które nie są do niego sztucznie wtłaczane, a powstają naturalnie podczas drugiej fermentacji. Tak wyjątkowy produkt zasługuje na to, by podawać go z najwyższą starannością. Dziś nie wyobrażamy sobie degustacji wina bez przejrzystych, szklanych kieliszków, jednak zanim one powstały, alkohol serwowano zupełnie inaczej – najczęściej z naczyń wykonanych z drewna, gliny, metalu lub kości. Obecnie możemy przebierać między kieliszkami o różnych cechach, wykonanych przez różnych producentów. Większość z nich proponuje dwa warianty o rozmaitych kształtach: lekki, cienki kryształ oraz cięższe i grubsze, ale za to tańsze szkło. Wybór należy do konsumenta, jednak powinien być dostosowany do serwowanego alkoholu: te luksusowe nie powinny być podawane w bankietowym szkle, zaś kryształy nie do końca pasują do pośledniego wina stołowego.Bardzo ważny w procesie serwowania wina jest kształt kieliszka. Każdy rodzaj alkoholu ma przypisany typ naczyń, w których smakuje najlepiej. Dobór formy to nie tylko moda czy kwestie estetyczne – przede wszystkim chodzi o jak najlepsze wydobycie walorów napoju. Odpowiedni kieliszek to taki, który skraca dystans pomiędzy winem a degustującym. Najlepsze kieliszki są cienkie, transparentne, pozbawione napisów czy wzorów. Dobrze, by były w miarę duże i zwężały się ku górze, co pozwala na odpowiednie rozwinięcie bukietu, a jednocześnie zamyka go w górnej części naczynia.Przez lata najpopularniejszym kieliszkiem stosowanym do szampana była tzw. czarka, czyli coupe. Jej kształt przywodził na myśl kobiecy biust, co zainspirowało wiele legend odnoszących się do jej powstania. Najpopularniejsza dotyczy Marii Antoniny, słynnej żony Ludwika XVI. Według jednej z wersji zakochany mężczyzna zlecił wykonanie odlewu piersi małżonki, a następnie kieliszka na jego wzór. Inna przekazuje inicjatywę samej Marii Antoninie, która miała osobiście polecić wykonanie pucharków na podobieństwo swoich doskonałych kształtów. Jednak legenda ta stanowi raczej tylko ciekawostkę – w tamtych czasach prawdopodobnie nie używano jeszcze tego typu kieliszków.Obecnie odchodzi się od wykorzystywania opisanych wyżej naczyń, ponieważ ich spłaszczona forma i duża powierzchnia sprzyjają ulatnianiu się bąbelków. Do szampana znacznie lepiej pasują kieliszki wysokie, zwężające się ku górze i wyposażone w wysoką nóżkę, z którą można trzymać, nie ryzykując ogrzania czaszy dłonią. Najpopularniejsze są tzw. flutes, czyli wysokie kieliszki o prostych ściankach i długiej nóżce. Trzeba przyznać, że takie naczynia prezentują się niezwykle elegancko i nie pozostawiają wątpliwości co do rodzaju napoju, który jest w nich serwowany – forma ta przeznaczona jest wyłącznie do szampana. Kieliszek typu flute sprawia, że zarówno aromat, jak i dwutlenek węgla nie uwalniają się zbyt szybko, dzięki czemu osoba powoli sącząca napój może cieszyć się jego walorami przez dłuższy czas. Naczynia te mają jednak również swoich przeciwników, którzy podnoszą, że podany w ten sposób szampan za mocno się pieni, przez co bąbelki dominują nad smakiem wina. Remedium na ten problem są kieliszki zwane tulipanami (tulipes). Ich kształt zbliżony jest do flute, jednak różnią się od nich zaokrąglonymi ściankami, które sprawiają, że podstawa jest szersza, a czasza zwęża się ku górze. Osoba degustująca może dzięki temu zakręcić winem w kieliszku, wydobywając pełnię jego aromatu. Kieliszki te nadają się zarówno do serwowania szampana, jak i białego wina. Zresztą aktualnie sommelierzy rekomendują używanie do szampana kieliszków do białego wina – ma to szczególne uzasadnienie w przypadku bardziej skomplikowanych trunków rocznikowych (starsze roczniki) lub prestige cuvées o bogatych aromatach. Zatem w przypadku, gdy nie dysponujemy specjalnymi kieliszkami do szampana, najbezpieczniej jest postawić na dobre kieliszki do białego wina. Oczywiście zawsze wykonane z najwyższej jakości szkła oraz nienagannie czyste i suche.