Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Korki do szampana

Przeciętny konsument z reguły wychodzi z założenia, że wino zamknięte korkiem zawsze jest lepsze od tego w butelce z zakrętką. Tymczasem w rzeczywistości kwestia ta nie jest aż tak prosta: nie wszystkie korki posiadają takie same właściwości, a w niektórych przypadkach (np. przy wielu winach pochodzących z Nowego Świata) obecność zakręcanego zamknięcia wcale nie oznacza, że mamy do czynienia z kiepskiej jakości trunkiem. Tak czy inaczej, trudno zaprzeczyć, że korek od lat cieszy się olbrzymią popularnością i nieodłącznie kojarzy się z winem.

otwarcie korka do szampanaOd dziecka słyszymy, że nie należy oceniać książki po okładce, a opakowanie nie ma dużego znaczenia, ponieważ liczy się głównie to, co skrywa we wnętrzu. W przypadku wina ta zasada nie ma jednak stuprocentowego zastosowania. Zarówno butelka, w której przechowywany jest napój, jak i jej zamknięcie, mają ogromny wpływ na to, w jakim stanie jest znajdujący się w środku alkohol. W dodatku nawet samo użycie szklanego naczynia nie jest tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. W średniowieczu wino transportowane było w skórzanych bukłakach. Cienkie butelki wykonane ze szkła zaczęły być wykorzystywane w czasach renesansu, jednak służyły wówczas wyłącznie do prezentacji wina. Dopiero w XVII wieku zaczęto produkować butelki, które nadawały się również do przewożenia wina i jego przechowywania. W międzyczasie wielokrotnie zmieniał się ich kształt oraz sposób zamknięcia. Mitem jest powszechne przekonanie, że korek wynalazł słynny Dom Pérignon. Wyrób ten znany był już w starożytności – na ilustracjach pochodzących z tego okresu można dostrzec beczki z winem zamknięte drewnianym korkami. Jednak dopiero stworzenie butelki, jaką znamy współcześnie, rozpoczęło czas największej popularności tego produktu. A słynnemu benedyktyńskiemu mnichowi w istocie zawdzięczamy udoskonalenie funkcji korka, a także opracowanie formuły jego skutecznego zabezpieczenia i bardziej stabilnego osadzenia na butelce.

Myli się ten, kto sądzi, że sposób zamknięcia butelki z winem nie ma żadnego znaczenia. Nie chodzi tu jedynie o ochronę przed wylaniem płynu. Warto pamiętać, że butelki z tym alkoholem przechowywane są w pozycji leżącej, przez co wino znajduje się w stałym kontakcie z korkiem. Jeżeli będzie on słabej jakości, może spowodować zakażenie alkoholu, jego zmętnienie lub zmianę smaku. Korek ma także za zadanie ochronę zawartości naczynia przed kontaktem z obcymi aromatami oraz nadmierną wilgocią. W dodatku szlachetne wino, które dojrzewa w butelkach, potrzebuje pewnego – choć niewielkiego - dostępu do tlenu. Pożądanymi cechami korka są więc elastyczność, nieprzepuszczalność płynów i ograniczona przepuszczalność powietrza.

Jak łatwo się domyślić, nie wszystkie korki mają te same właściwości. Najwyższą jakością charakteryzują się korki lite, wykonywane z jednego kawałka kory dębu. Aż dwie trzecie ich światowej produkcji ma miejsce w Portugalii. Kora musi pochodzić z drzewa mającego co najmniej dwadzieścia lat. Ścinana jest tylko jej zewnętrzna, martwa część (robi się to w delikatny sposób, by nie uszkodzić warstwy wewnętrznej). Kolejny raz będzie można to zrobić po upływie 8-12 lat. Na szczęście procedura ta nie uszkadza drzewa. Pozyskana w ten sposób kora jest suszona przez 6 miesięcy, a następnie gotowana i dezynfekowana. Korę tnie się w poprzek, a korek powstaje z jednego kawałka. To od jego jakości i grubości zależą cechy otrzymanego zamknięcia, w tym jego długość i wytrzymałość.

korki do szampana2Jako że powyższy sposób nie należy do najłatwiejszych i najtańszych, a popularność wina stale wzrasta, wymyślono mniej kosztowną alternatywę, czyli korki warstwowe. Produkuje się je z 2-3 kawałków litego korka oraz resztek poprodukcyjnych, czyli tzw. granulatu. Niestety, takie korki nie przepuszczają dostatecznej ilości tlenu, w większym stopniu wpływają na smak i zapach wina, a także czasem kruszą się przy otwieraniu butelki. Z tego powodu stosowane są przede wszystkim do tanich win przeznaczonych do szybkiej konsumpcji.

Z kolei korki aglomerowane wytwarzane są wyłącznie ze zmielonych resztek poprodukcyjnych. Takie zatyczki wpuszczają do naczynia zbyt duże ilości powietrza, a w efekcie zapieczętowane nimi wina szybko tracą swój aromat. Z tego powodu one również łączone są raczej z winami z niskiej półki cenowej, które nie mają dużego potencjału starzenia.

Nie każde wino zamykane jest naturalnymi korkami. Na sklepowych półkach możemy zauważyć również wina z korkami syntetycznymi (także nieprzepuszczającymi powietrza i nadającymi się do win, które należy wypić jak najszybciej), vino-loki, czyli zatyczki ze szkła oraz kontrowersyjne nakrętki.

Wbrew temu, co sądzi większość ludzi, korek nie zawsze stanowi najlepsze rozwiązanie. Ściślej mówiąc – te najlepsze wina zawsze zamykane są za pomocą litych, dębowych korków. Jeśli jednak mamy ochotę kupić niezbyt drogi napój alkoholowy do kolacji, nie musimy automatycznie odrzucać butelek z zakrętką. W rzeczywistości kiepski korek wyrządza winu więcej szkody, niż pożytku, zmieniając jego walory smakowe. Jeśli wino nie należy do tych ekskluzywnych, które długo dojrzewają w butelce, cena dobrego korka może przekraczać koszt wyprodukowania litra napoju. W dodatku właściwości tego surowca są w tym przypadku kompletnie nieprzydatne, ponieważ alkohol, który nie spędzi w butelce co najmniej kilku lat, nie ma szans dojrzeć, zmieniając swoje walory.

Co ciekawe, według szacunków aż 5% sprzedawanych win nabiera nieprawidłowych właściwości z powodu wadliwego, naturalnego korka, a konkretniej grzybicy powstającej na skutek bielenia go w chlorze. Zdarza się, że wino przejmuje wówczas zapach i posmak pleśni, mokrej tektury lub stęchlizny. Ważne jest także właściwe przechowywanie wina, które powinno znajdować się w pozycji leżącej. Jeśli butelka stoi przez dłuższy czas, korek wysycha, a zawartość naczynia kwaśnieje.

Mało kto wie również o tym, że naturalne korki do wina nie są najtrwalszym materiałem. Średnio nadają się do użytku przez ok. 10-15 lat. Po upływie 20 lat wino zamknięte tym samym korkiem zwykle po prostu nie nadaje się do spożycia. Z tego względu należy wymieniać zamknięcia mniej więcej co dekadę. Co ciekawe, producenci wina często oferują tego typu usługi bez dodatkowych opłat.

Prawdziwi koneserzy są w stanie „wyczytać” z korka wiele ważnych informacji. Warto wiedzieć, że po wyjęciu z butelki korek powinien pozostać elastyczny. Jeśli łatwo pęka, prawdopodobnie naczynie przechowywane było w zbyt suchych i ciepłych warunkach, przez co jego zawartość mogła się zepsuć.