Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Jak podawać szampana

 

Po pierwsze właściwe przechowywanie

przechowywanie szampanaZakupione butelki szampana należy zawsze przechowywać w odpowiedni sposób. Jeśli chodzi o podstawowe szampany (BSA – nierocznikowe), trzymanie ich latami w domu mija się z celem – tylko niektóre wina apelacji Champagne, w szczególności te rocznikowe, warto poddawać starzeniu. W pozostałych przypadkach generalna zasada jest taka, że przechowujemy wino najkrócej jak to jest możliwe, zwłaszcza jeśli nie posiadamy specjalnych pomieszczeń – z kontrolowaną temperaturą i wilgotnością - do przechowywania alkoholi.

Jeśli jednak zdecydujemy się na dłuższe przechowywanie szampana, pamiętajmy o zachowaniu pozycji poziomej butelki, zapewnieniu jej możliwie niskiej temperatury i wysokiej wilgotności, a także ochrony przed światłem, przeciągami, hałasem i wibracjami.

Po drugie właściwa temperatura

Szampan powinien być spożywany w temperaturze 8° - 10° C (wyższa temperatura jest wskazana dla trunków rocznikowych i prestige cuvées, a niższa dla szampanów bazowych). Powyżej 10° C wina wydają się cięższe i mniej świeże. Z kolei zbyt niska temperatura działa niekorzystnie na kubeczki smakowe, co sprawia, że percepcja aromatów i smaków jest upośledzona.
Warto również pamiętać, że właściwe są dwie metody chłodzenia szampana przed wyserwowaniem:

  • pół godziny w coolerze z lodem i wodą
  • cztery godziny chłodzenia na dole lodówki

Niewłaściwym sposobem chłodzenia jest wkładanie butelki szampana do zamrażalnika, nawet na krótko. Podobnie odradza się schładzanie kieliszków.

Po trzecie właściwy kieliszek

kieliszki do szampanaEksperci aktualnie są zgodni co to tego, że najlepszym kieliszkiem do szampana jest kieliszek-tulipan – jest niemal równie wysoki jak flute, co pozwala aromatom na rozwinięcie się, a do tego charakteryzuje się lekkim zwężeniem u górze, co pięknie eksponuje zebrane w trakcie musowania nuty zapachowe i pozwala na pełne docenienie bukietu wina. Kieliszki typu coupe – niegdyś najpowszechniej używane – są aktualnie odradzane, jako zbyt szerokie do tego typu wina, a ponadto niezbyt wygodne. Ten typ kieliszka pozostał jednak w wielu konstrukcjach językowych – Francuzi nadal proponują une coupe de champagne („lampkę szampana”), a także informują, że sprzedają szampana à la coupe („na kieliszki”).

Trzeba również pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji kieliszków – myjemy je ręcznie, w ciepłej wodzie, bez dodatku środków myjących i pozwalamy im się naturalnie wysuszyć (w pozycji odwróconej). Wiele problemów z musowaniem szampana (słabe lub dziwnie zachowujące się w kieliszku bąbelki) to wynik pozostałości środka myjącego, który osadza się jako tłusty filtr na ściankach nawet po wielokrotnym płukaniu.

Po czwarte właściwe otwieranie

Zanim przystąpimy do otwierania butelki szampana upewnijmy się, że stała ona spokojnie, nie poddawana żadnym wstrząsom, przynajmniej kilka minut. Otwieranie z hukiem i wypłynięciem piany jest nieeleganckie i zarezerwowane na wydarzenia, podczas których spektakularny efekt bierze górę nad regułami degustacji (np. wyścigi samochodowe).
Aby właściwie otworzyć butelkę szampana należy delikatnie pochylić ją i odkręcić zabezpieczenie siatki na korku (tzw. muselet). Następnie zdejmuje się muselet, przytrzymując ręką korek i zwracając uwagę, aby nie był on skierowany w stronę żadnego ze współtowarzyszy. Kolejnym krokiem jest delikatne przekręcanie butelki tak, aby korek niemal bezszelestnie opuścił jej szyjkę. Jedynym dopuszczalnym dźwiękiem przy otwieraniu szampana jest dyskretny syk.

Teraz czas na podanie szampana – cenny płyn nalewamy powolnym i regularnym ruchem, najlepiej na dwa razy, pamiętając o tym, aby butelkę trzymać za jej najszerszą część, a nie za szyjkę. Kieliszki należy wypełniać maksymalnie do 2/3 wysokości, pewne szkoły sugerują nawet zatrzymanie się w połowie kieliszka.

Po piąte: chwila cierpliwości

Gdy szampan został już nalany do kieliszka warto wykazać się chwilą cierpliwości zamiast przystępować do natychmiastowej konsumpcji. Już kilkanaście sekund spokojnego obserwowania musowania i delektowania się rozchodzącymi się aromatami pozwala winu na otwarcie się i na pokazanie się od najlepszej strony. Oczekując warto poruszać kieliszkiem, pozwolić winu na swobodne rozchodzenie się po ściankach kieliszka – ruch, podobnie jak czas, pozwala na wydobycie z szampana maksimum jego aromatów i smaków.