Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zbiory szampana

W sezonie 2017-2018 jesień i zima pokazały w Szampanii wyjątkowo ponure i wilgotne oblicze. Suma opadów 345 mm w okresie listopad-styczeń okazała się rekordowa od 1965 r. Ziemia była przesycona wodą, ciężka i kleista, co znacząco utrudniało zimowe prace w winnicach.

Największe mrozy odnotowano w lutym (-15, 1°C w Reims pod koniec lutego, - 7 °C w Bouzy na początku marca), zbiegły się one z opadami śniegu, po których wreszcie nastała słoneczna pogoda. Od 23 marca do 6 kwietnia pojawiły się kolejne masywne opady, po których wróciła ładna pogoda, sprzyjająca pojawianiu się pąków – około 15 kwietnia dla Chardonnay, 17 kwietnia dla Pinot Noir i 18 kwietnia – Pinot Meunier.

zbiory w szampanii 2Maj rozpoczął się dużym chłodem, który uszkodził nieliczne, najwrażliwsze parcele. Od 5 maja nastało lato, niestety z bardzo intensywnymi burzami i opadami gradu, które całkowicie uszkodziły 900 hektarów winnic.

Od kwietnia do czerwca odnotowano 750 godzin nasłonecznienia (przy średniej 630 godzin) i temperatury powyżej średniej dziesięcioletniej, co doprowadziło do szybkiej wegetacji – do tego stopnia szybkiej, że wielu producentów miało problemy z dotrzymaniem kroku procesom zachodzącym w winnicach. Winorośle Chardonnay zakwitły ok. 30 maja, Pinot Noir 2 czerwca, a Meunier 3 czerwca, co oznaczało przyśpieszenie o mniej więcej dziesięć dni względem średniej dziesięcioletniej.

Wysokie temperatury i słoneczna pogoda utrzymały się również w wakacje. W momencie rozpoczęcia zbiorów winogrona były bardzo liczne, duże, zdrowe, słodkie i niezwykle aromatyczne. 

Same zbiory rozpoczęły się pomiędzy 20 sierpnia a 2 września. To były piąte zbiory od 15 lat zainicjowane w sierpniu. Trwały w sumie 4 tygodnie, przy nieustająco letnich warunkach pogodowych, choć poranki bywały chłodne (26.08 rano zanotowano  0°C).
Zarówno warunki pogodowe w całym sezonie, jak i wyjątkowo dobre zbiory pozwalają mieć nadzieję na doskonały rocznik – jesienne i zimowe degustacje powinny potwierdzić te oczekiwania ekspertów.