Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Prawda czy fałsz?  Krótki przedświąteczny test wiedzy o szampanie

Czy jesteś pewny, że wiesz dużo o szampanie. Ten test pozwoli sprawdzić twoją wiedzę, a także rozwiać wiele mitów na temat szampana. 

Temperatura idealna: szampan powinien być bardzo zimny

 - FAŁSZ - 

Szampan lubi chłód, ale nie zimno. Najkorzystniejsza dla rozwoju wszystkich aromatów i smaków jest temperatura pomiędzy 8 a 10 °C. Poniżej tych wartości kubki smakowe zostają sparaliżowane i percepcja aromatów jest upośledzona. Z kolei powyżej 10°C wina tracą temperament, poza naprawdę starymi rocznikami, które dobrze się czują w temperaturze piwnicy. Aby wyserwować szampana we właściwej temperaturze należy włożyć butelkę do coolera wypełnionego lodem i wodą na pół godziny. Opcjonalnie można schłodzić szampana w lodówce, na dolnych półkach, obowiązkowo w pozycji leżącej. Nigdy nie należy schładzać szampana w zamrażarce. 

 

Szkło idealne: najlepsze dla szampana są kieliszki typu coupe

 - FAŁSZ - 

Kieliszek typu coupe jest zbyt płytki i za szeroki, co nie sprzyja musowaniu i optymalnemu rozchodzeniu się aromatów. Najlepiej degustować szampana w kieliszku typu flûte lub – idealnie – w kieliszku typu tulipan (zbliżonym kształtem do kieliszka do białego wina spokojnego). Wysoki kształt pozwala na unoszenie się sznura bąbelków, a następnie rozchodzenie się ich po powierzchni. Niezależnie od typu kieliszka należy pamiętać, aby wypełniać go tylko do 2/3 wysokości.

 

Dosage : styl szampana zależy od ilości cukru

 - PRAWDA - 

Niemal każdy szampan jest dozowany niewielką ilością płynu składającego się z cukru trzcinowego rozpuszczonego w winie z rezerwy. Zawartość cukru determinuje styl szampana: extra brut będzie zawierał od 0 do 6 g cukru w litrze, brut poniżej 12 g, a demi-sec pomiędzy 32 a 50 gramów. Zdecydowana większość szampanów na rynku to wina o dozowaniu poniżej 12 gramów, czyli brut.

 

Gastronomia : szampan jest zarezerwowany do świątecznych posiłków 

 - PRAWDA i FAŁSZ - 

Szampan jest winem świętowania i celebracji, ale jest również winem gastronomicznym. Dzięki ogromnej liczbie asamblaży, różnemu dozowaniu i różnorodności terroir szampan może pasować zarówno do dań prostych, jak i najbardziej wyszukanych. Szampan złożony w większości ze szczepu Chardonnay jest idealny do ryb i owoców morza, a także do drobiu i serów. Z kolei Pinot Noir i Meunier znakomicie odnajdzie się z czerwonymi mięsami, dziczyzną i deserami. 

 

Szampan jest winem rocznikowym

 - PRAWDA i FAŁSZ - 

Historycznie szampan jest winem asamblażu. Do tworzenia swoich cuvées winiarze używają win z różnych roczników, szczepów i crus – w sposób, który najlepiej oddaje ich styl. Jednakże w wyjątkowo dobrych latach powstają rocznikowe „cuvées millésimées”, które pochodzą z jednego zbioru i podlegają starzeniu w piwnicach przez co najmniej 3 lata. 

 

Winnice : szampan jest produkowany wyłącznie w Reims i Epernay

 - FAŁSZ - 

Szampańskie winnice rozciągają się na terenie 5 departamentów (Marne, Aube, Aisne, Haute-Marne et Seine-et-Marne) z czterema strefami produkcji o określonych cechach charakterystycznych: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs oraz Côte des Bar na południe od Troyes. Tak czy inaczej szampan jest produkowany wyłącznie w strefie AOC Champagne – wino wyprodukowane poza tą strefą nie ma prawa nazywać się szampanem (jest to wówczas poważne nadużycie).

 

Biały szampan jest wytwarzany z jasnych winogron

 - FAŁSZ - 

Szampan jest produkowany z trzech szczepów, z czego dwa – Pinot Noir i Meunier – to odmiany ciemnych winogron (ciemna skórka i jasny sok). Jeśli chodzi o charakterystyki szczepów, to Pinot Noir nadaje szampanowi aromaty czerwonych owoców oraz moc. Dominuje na terenie Montagne de Reims oraz Côte des Bar. Pinot Meunier odpowiada za intensywny bukiet, owoc, miękkość i krągłość. Z kolei Chardonnay to szczep znany ze swej elegancji, finezji i świeżości, wnosi nuty kwiatowe, cytrusowe i minerane. Dominuje na terenie Côte des Blancs. Pozostałe cztery szczepy dopuszone do produkcji szampana są niezwykle rzadkie – są to Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc i Pinot Gris.

 

Różowy szampan powstaje przez dodanie czerwonego wina

 - PRAWDA i FAŁSZ - 

Większość różowych szampanów powstaje przez dodanie czerwonego wina z Szampanii. Taki szampan przechodzi fermentację w butelce już jako wino różowe. Szampan to jedyne francuskie wino różowe, które może powstawać w taki sposób. Niemniej jednak warto pamiętać, że jest jeszcze jedna metoda produkcji szampana różowego, zwana ‘macération’ lub ‘de saignée’. Taki szampan powstaje poprzez macerowanie skórek ciemnych winogron.

 

Drobne bąbelki oznaczają, że szampan długo dojrzewał

 - PRAWDA - 

Drobne bąbelki nie świadczą – jak przyjęło się uważać – o wysokiej jakości trunku, natomiast prawdą jest, że im dłużej szampan dojrzewał na osadzie, tym drobniejsze ma bąbelki. 

 

Na etykiecie jest zawsze informacja o statusie producenta

 - PRAWDA - 

4 300 producentów szampana pracuje pod wspólnym znakiem Champagne de Vignerons. Etykieta dostarcza ważnych informacji jeśli chodzi o status producenta, a w szczególności określenie do której kategorii zawodowej się on zalicza. 

RM : Récoltant Manipulant. Producent na miejscu tworzy szampana powstałego wyłącznie z jego własnych zbiorów. On sam zajmuje się również sprzedażą.
RC : Récoltant Coopérateur. Producent tworzy szampany w ramach swojej spółdzielni.
CM : Coopérative de Manipulation. Producent tworzy w swojej siedzibie wina pochodzące z winogron również innych członków spółdzielni
NM : Négociant Manipulant Osoba fizyczna lub prawna, która skupuje winogrona, moszcz lub wina, produkuje szampana i go sprzedaje. Wszystkie wielkie marki szampańskie należą do tej kategorii.

 

 

na podstawie http://www.leparisien.fr/economie/consommation/champagne-vrai-ou-faux-testez-vos-connaissances-14-11-2018-7942707.php