Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Foodpairing szampana

Dobieranie wina do potraw nigdy nie jest łatwym zadaniem, a gdy chodzi o szampana czasem wydaje się to wręcz arcytrudne. Na szczęście szampan jest winem dużo bardziej elastycznym niż zwykło się uważać i pomijając kilka dobrze znanych wyjątków (np. czekolada, do której dobranie szampana nie jest wprawdzie niemożliwe, ale nastręcza poważnych trudności nawet wytrawnym sommelierom), pasuje niemal do wszystkich potraw. Oczywiście jednak trzeba od razu dodać, że do pewnych dań pasuje idealnie, a do innych – względnie pasuje, dlatego też warto zapamiętać kilka uniwersalnych wskazówek, które ułatwią nam tworzenie menu pod szampańskie kolacje. Albo po prostu idealnie dobrać przekąskę pod szampański wieczór we dwoje.

Przede wszystkim trzeba mieć świadomość, że szampan szampanowi nierówny. Niemal wszystkie szampany doskonale poradzą jako aperitif i oprawa ryb/owoców morza, ale przecież każdy wie, że każdy typ szampana ma swoje indywidualne charakterystyki, a co za tym idzie – odrębne zastosowania gastronomiczne.

Dlatego też bez zbędnego komplikowania tematu i przedstawiania rozbudowanych, ogólnikowych teorii, przyjrzyjmy się – oddzielnie - kilku głównym typom szampana i najbardziej rekomendowanym do nich połączeniom:

  1. Szampan blanc de blancs – to 100% szczepu Chardonnay. Wino charakteryzuje się kwasowo-jodowym profilem, a kluczowe dla niego cechy to żywiołowość, subtelność, świeżość, mineralność. Idealnym uzupełnieniem aperitif dla szampana blanc de blancs będzie świeży łosoś. Jeśli chodzi o przystawkę, warto postawić na owoce morza – ten typ szampana najlepiej eksponuje ich morską świeżość. Dobrym daniem głównym w tym przypadku będzie tłusta ryba w jasnym sosie (np. maślanym), z kolei na deser rekomendowane są zdecydowanie cytrusowe klimaty. Jeśli chodzi o dania konkretnych kuchni to warto wskazać na pulpeciki z dorsza (kuchnia portugalska), sushi z wasabi i imbirem (kuchnia japońska), a także cukiniowe lasagne z białym sosem (kuchnia włoska).
  2. Szampan blanc de noirs powstaje wyłącznie z ciemnych winogron (Pinot Noir lub Pinot Meunier, albo blend tych obu szczepów w różnych proporcjach). Jego profil prezentuje akcenty kwasowo-owocowe, a główne cechy to: jedwabista tekstura, złożoność, potężna struktura. Wymarzonym dodatkiem do aperitif będzie słodka tartinka z foie gras. Przystawka może być np. na bazie szynki parmeńskiej. Jako danie główne doskonale sprawdzi się kapłon w sosie własnym z kasztanami, a na deser warto zaproponować danie z czerwonych owoców. Do szampana blanc de noirs można polecić także wybrane potrawy kuchni szwedzkiej (np. szwedzka szynka świąteczna), greckiej (miodowo- bakaliowe ciasteczka melomakarono) lub włoskiej (panettone).
  3. Szampan różowy to moc, dojrzałość i równowaga, a na jego profil składają się pojęcia: owoc, cukier, intensywność. Przy aperitif warto zaproponować grillowane pomidory z rozmarynem, z kolei idealną przystawką wydaje się być w tym przypadku rybny tatar. Z dań głównych, którym różowy szampan zapewni niezrównaną oprawę, polecamy jagnięcinę w kremowym sosie bazyliowym. Ucztę zwieńczy deser na bazie różowych biscuits z Reims. Do różowego szampana dobrze pasują niektóre dania kuchni chińskiej (np. kaczka po pekińsku), rosyjskiej (kutia) oraz portugalskiej (pasteis de nata czyli budyniowe babeczki z ciasta francuskiego)
  4. Szampan rocznikowy to moc, dojrzałość i równowaga. Charakteryzuje się profilem „gęstości” i „intensywności”. Jeśli rocznik podawany jest jako aperitif, jego idealnym uzupełnieniem będą szlachetne sery. Na przystawkę można zaproponować torcik truflowy, a jako danie główne – wołową polędwicę w smardzach. Dobrym deserem do szampana rocznikowego będzie ciastko orzechowe. Jeśli zamierzamy odwołać się do bardziej egzotycznych kuchni, warto zaserwować meksykańskie chiles en nogada, duszoną wieprzowinę z grochem rodem z Madagaskaru lub norweski boczek pieczony.

 

* żródło:  https://www.champagne.fr/fr/actus-general/une-actualite?actu=142