Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Champagne Paul Bara

Najstarsze wzmianki o rodzinie Bara odnajdujemy w 1600 r. – wówczas członkowie tego rodu zamieszkiwali okolice Bisseuil, Oiry i Chouilly. W 1833 r. młody Auguste François Bara przybył do Bouzy, żeby rozpocząć tu pracę jako bednarz. Trzy lata później poślubił Annonciadę Robert, do której należały okoliczne winnice.

Sam dom szampański został założony w 1860 r. Na początku była to raczej farma ze stajnią, stodołą, owczarnią i piwnicą na wina. Prasy i kadzie stanęły na strychu budynku dopiero w 1965 r. Pionierem komercjalizacji szampana pod znaną dziś marką był właśnie Paul Bara, ojciec Chantale i Evelyne, a nastąpiło to dopiero w latach 50. ubiegłego stulecia.

Paul Bara, człowiek z charakterem i zasadami, zwykł mawiać, że zawsze warto – obok winnic – utrzymać też pola, żeby po prostu mieć co jeść. Paul jest również autorem bardzo ciekawej książki, poświęconej życiu miasteczka Bouzy, które uwielbiał. W książce opisał postaci, ich zwyczaje, lokalne wina i sposoby uprawy ziemi.

W 1975 r. dom szampański Bara był jednym z pierwszych, którego szampany przemierzyły Atlantyk i rozpoczęły ekspansję na rynku amerykańskim. Warto dodać, że z tym samym importerem w Stanach dom szampański pracuje po dzień dzisiejszy – gdy jego szampany obecne są już na pięciu kontynentach i cieszą się dużą rozpoznawalnością.

Evelyne Dauvergne-BaraW 1980 r. do ojca dołącza córka Chantale Bara, która po sześciu latach staje się jego partnerem biznesowym i osobą współzarządzającą domem szampańskim. Chantale jest przedstawicielką szóstego pokolenia rodu Bara – do 2018 r. (kiedy to stery domu przejęła jej siostra Evelyne) pełniła funkcję prezesa domu szampańskiego, sukcesywnie powiększając możliwości produkcyjne i czuwając nad zawsze najwyższą jakością win. Ta sama Chantale była również prezesem Club Trésors de Champagne – organizacji, do której Champagne Paul Bara należy od samego początku jej istnienia.

Winnice Paul Bara znajdują się w Bouzy, renomowanym terroir w samym sercu Montagne de Reims, sklasyfikowanym 100% Grand Cru. Rozciągają się one na 11 hektarach, podzielonych na 33 parcele, z czego 9,5 ha zajmuje szczep Pinot Noir (najbardziej typowy dla tego terroir), a 1,5 ha – Chardonnay. 

Dom szampański Bara jest bardzo wrażliwy na kwestie dbałości o środowisko – nie używa się tu żadnych chemicznych środków chwasto – ani owadobójczych. Szef piwnic Christian Forget jest specjalistą Pinot Noir. Naczelną wartością jest dla niego zachowanie stylu domu poprzez produkcję win o najwyższej elegancji i autentyczności, które w pełen sposób oddadzą bogactwo terroir Bouzy. 

Każdy etap procesu produkcji szampana podlega tu ścisłym restrykcjom i dokłada się wszelkich starań, aby wina zawsze prezentowały najwyższy poziom. Podczas zbiorów winogrona (oczywiście zbierane ręcznie) wyciskane są w dwóch specjalnych prasach – każdy szczep i każda parcela odrębnie. Jus de taille (końcówka soku z prasy) nigdy nie wchodzi w skład szampanów Bara, co jest wyjątkiem na skalę Szampanii. Fermentacja alkoholowa przebiega w kadziach inox w regulowanej temperaturze, a fermentacja malolaktyczna jest blokowana, co pozwala winom na zachowanie pełni aromatów. To też dość rzadkie stanowisko w Szampanii, gdzie większość win jednak jest poddawanych fermentacji malolaktycznej. 

Na wiosnę tworzone są asamblaże z różnych szczepów i parcel, a także win z rezerwy, co pozwala na zachowanie niepowtarzalnego stylu i charakteru szampanów Bara. Proces starzenia trwa minimum pięć lat dla szampanów rocznikowych i minimum dwa do trzech lat dla non-vintage. Butelki przechowywane są w ponad stuletnich piwnicach, ręcznie wydrążonych jedenaście metrów pod ziemią, w optymalnej temperaturze, przy odpowiedniej wilgotności powietrza i bez dostępu światła. Celem starzenia jest danie winom czasu na wypracowanie pełnej ekspresji aromatów i smaków. 

Czas i wysiłek – tego nie może zabraknąć, aby wina rozkwitły w pełnej okazałości. Motto domu szampańskiego Paul Bara brzmi: „Wielkie wino jest odzwierciedleniem człowieka, jego wysiłku i następujących po sobie pokoleń”. Doskonale oddaje ono ogromny kult pracy i tradycji, czyli dwóch kluczowych wartości, którym od wieków hołdują członkowie rodu Bara.