Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Champagne Pierre Gimonnet

Od połowy osiemnastego wieku nazwisko Gimonnet związane jest nierozerwalnie z szampańskimi winnicami. Początkowo członkowie rodu tylko uprawiali winnice, a następnie sprzedawali swoje zbiory pośrednikom, ale w okresie międzywojennym rozpoczęto tu również autonomiczną winifikację.

Ok. 1935 r. Pierre Gimonnet opublikował swój pierwszy cennik, w którym figurowały zarówno sok wyciśnięty z winogron, wino spokojne z Szampanii, jak i szampany. Od 1955 r. Michel Gimonnet, syn Pierre’a, rozpoczął proces rozbudowy gamy szampanów. Starał się przy tym, aby w różnorodności nie zatracić kluczowych cech rodzinnego domu szampańskiego – autentycznego piękna, żywiołowości, eleganckiego charakteru.

Pierre GimonnetDziś winnice Gimonnet, zarządzane przez braci Didiera oraz Oliviera, rozciągają się na 28 hektarach, sklasyfikowanych jako Grand i Premier Cru. 80 procent tutejszych winorośli liczy ponad 30 lat, a ponad połowa – powyżej 40 lat. Najstarsze z nich zostały zasadzone w 1911 r.

Winnice uprawiane są z pełnym poszanowaniem natury i zasad różnorodności biologicznej. I wszystkie są obsadzone jednym jedynym szczepem, typowym dla Côte des Blancs – Chardonnay. Jeśli chodzi o konkretne terroirs, to 11 ha winnic należy do Grands Crus Cramant i Chouilly, 1 hektar reprezentuje Grand Cru Oger, z kolei w kategorii Premier Cru 14 hektarów to Cuis, a 2 – Vertus. Wszystkie parcele poddawane są oddzielnej winifikacji, a asemblaże tworzone są z jubilerską wręcz precyzją.

Marka Gimonnet jest obecna w 35 krajach świata, ponad 65 % sprzedaży to rynki eksportowe. Roczna produkcja Domu to 250.000 butelek.

Wyznacznikami stylu Gimonnet są niezmiennie: finezja ekspresji, czystość, elegancja i świeżość. Od lat równowaga i harmonia są tu przedkładane ponad moc i dojrzałość, a naczelną misją jest tworzenie orzeźwiających win o czystym, owocowym charakterze.