Co zrobić gdy rosół jest mętny?

0
77

Gotowanie, choć może się wydawać bardzo prostym i nieskomplikowanym zadaniem, to jednak kryje wiele tajemnic nawet przed niezwykle zaawansowanymi kucharzami. Jednym z ciekawszych problemów, z którym zmierzyć się będą musieli dosłownie wszyscy, jest mętnienie rosołu. Dlaczego zachodzi takie zjawisko, a także co zrobić gdy rosół jest mętny?

Dlaczego rosół robi się mętny?

Żeby móc poprawnie zadziałać i sprawić, że rosół przestanie charakteryzować się mętną powłoką, najpierw trzeba dokładnie dowiedzieć się, w jaki sposób takie zjawisko w nim zachodzi. Jak bowiem łatwo się domyśli, popełniany jest tu jeden mały błąd, który wpływa na wygląd całego rosołu. Warto wiedzieć, jak to się dzieje, ponieważ piękny, klarowny i czysty rosół, znacznie lepiej się prezentuje, niż ten mętny i nieapetyczny.
Głównym powodem, dla którego rosół staje się mętny, jest oczywiście wytracające się podczas gotowania mięsa białko. Częstym błędem początkującego kucharza jest brak usuwania z niego tłuszczu podczas gotowania, co skutkuje szybkim jego zmętnieniem.
Innego typu bardzo częstym błędem powodującym zmętnienie rosołu, jest umieszczenie mięsa w gorącej wodzie. Powoduje to natychmiastowe uwolnienie się białka, którego później niezwykle trudno jest usunąć. Żeby do tego nie dopuścić, poleca się rozpoczęcie gotowania wody razem z obecnym w nim mięsem.

Co zrobić gdy rosół jest mętny?

Niestety nawet najlepszy kuchar może popełnić błąd i doprowadzić do sytuacji, gdy rosół zmętnieje. Czy oznacza to, że nic już z niego nie da się zrobić i nadaje się on tylko do wyrzucenia?
Oczywiście najlepszym sposobem na to, aby nie doprowadzić rosołu do zmętnienia, jest gotowanie wody razem z mięsem oraz odpowiednie rozmrożenie mięsa przed rozpoczęciem gotowania. Poleca się również częste i bardzo regularne usuwanie szumowin z rosołu, dzięki czemu skutecznie się go oczyszcza. Jeśli jednak mimo naszych starań rosół zmętnieje, nie jest to jeszcze koniec świata, ponieważ istnieje kilka sposobów na to, aby móc wyjść z takiej wpadki obronną ręką. Doskonałym sposobem na to jest np. cebula. Poprzez jej pokrojenie i opalenie nad płomieniem, powoduje się, że zmętnienie rosołu może bardzo skutecznie zostać zniwelowane. Jeśli żadnej cebuli nie ma się pod ręką, można się również posiłkować dolewaniem zimnej wody do garnka podczas gotowania, lecz w tym wypadku trzeba kierować się bardzo dużym wyczuciem, ponieważ zbyt duża ilość wody na zbyt małą ilość mięsa, może skutecznie rozwodnić rosół i całkowicie zniszczyć jego smak i intensywność.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here