dom-szampana.pl

Lifestyle Blog

jak mrozić grzyby
Kuchnia

Jak mrozić grzyby – świetny sposób na przechowywanie grzybów zimą

Jest okres w roku, kiedy miłośnicy grzybów wędrują po lasach w celu poszukiwania pięknych okazów. Osoby, które uwielbiają leśne przysmaki bardzo chętnie chciałyby korzystać z dobrodziejstwa lasu także w zimie. Jednym ze sposobów na przechowywanie większych ilości grzybów jest ich mrożenie. Dowiedz się jak mrozić grzyby.

Jak mrozić grzyby?

Grzyby nie są wymagające i bardzo łatwo jest je poddać obróbce, która je zakonserwuje na dłuższy czas. Większość osób naturalnie suszy grzyby, jednak fajniejszą metodą pozwalającą na zachowanie naturalniejszej struktury grzyba jest mrożenie. Mrożenie grzybów pozwala na ich używanie nawet przez wiele miesięcy od czasu ich zebrania i włożenia do zamrażarki. Grzyby mrozić można w postaci surowej, blanszowanej, smażonej lub gdy są już ugotowane.

W przypadku mrożenia grzybów surowych należy je przede wszystkim oczyścić przed zamrożeniem. Zalecane jest ich czyszczenie na sucho, gdyż podczas mycia wchłaniają znaczną ilość wody przez co mogą stać się potem papkowate. Najlepiej wyczyścić je przy pomocy szczoteczki lub ręcznika papierowego. Grzyby należy zamrozić tak, aby po wyjęciu ich z zamrażarki nadawały się do włożenia od razu do garnka lub położenia na patelnię. Oczywiście najlepiej porcjować je tak, aby nadawały się na jedno danie. Gdyż zamrożone grzyby tworzą jedną zwartą bryłę, którą trudno byłoby rozdzielić na mniejsze porcje.

https://dom-szampana.pl/jak-rozmrozic-pierogi-czyli-poradnik-o-mrozeniu-i-rozmrazaniu-pierogow/

grzyby mrożenie

Grzyby mrożone – do czego można ich używać?

Grzyby mrożone nadają się do wielu potraw. Mogą stanowić doskonałą bazę do sosu grzybowego, który świetnie komponuje się z duszonym mięsem lub kluskami. Grzyby w takiej postaci mogą być bazą do wywaru grzybowego, a w konsekwencji do zupy grzybowej lub innej na bazie tego wywaru z dodatkiem pysznych grzybków. Mrożone grzyby nadają się również do smażenia. W takiej postaci można dodać do nich cebulkę, usmażyć razem, a na koniec dodać jajka i wyjdzie pyszna jajecznica. Jeśli grzybki będą zamrożone w mniejszych porcjach, to mogą stanowić bazę do różnego rodzaju dań. Grzyby z makaronem, jako dodatek do sosu śmietanowego, pizza z grzybami, zapiekanka, do bigosu lub kapusty wigilijnej. Jak widać grzyby mrożone nadają się do wielu potraw, szczególnie w przypadku osób, które uwielbiają te pyszne leśne cuda.

Polecamy: https://dom-szampana.pl/jakie-skladniki-odzywcze-maja-banany/

Jak mrozić grzyby ze względu na rodzaje?

Pomimo, że świeże jadalne grzyby można od razu przygotować i je zjeść, to nie wszystkie one nadają się do zamrożenia. ten zabieg nie jest przeznaczony do grzybów miękkich. W zamrażalniku bardzo dobrze przechowywane będą okazy o zwartym miąższu. Są to naturalnie podgrzybki, prawdziwki, kozaki i maślaki. Do mrożenia nie nadają się grzyby, które posiadają blaszki. Szczególnie chodzi tutaj o te rodzaje, których blaszki są rozstawione bardzo szeroko. W tych miejscach mogą tworzyć się kryształki lodu, które w konsekwencji wpłyną na smak grzyba. Dodatkowo grzyby blaskowe po zamrożeniu mają tendencję do gorzknienia, a więc nie będą smakowały już tak dobrze, jak świeże.

mrożenie grzybów

Jak oprócz mrożenia można przechowywać grzyby?

Najbardziej popularną formą przechowywania grzybów jest ich suszenie. Suszyć grzyby można w suszarkach specjalnie do tego przystosowanych, w piekarniku lub na piecu. Grzybki takie nadają się świetnie do farszu do pierogów, uszek wigilijnych lub do krokietów. Na ich bazie przygotowuje się także bigos i sos grzybowy. Grzyby można także włożyć do słoika w zalewie octowej. Taka propozycja świetnie sprawdza się jako przekąska podczas wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinnych. Można je także pasteryzować w sosie własnym w słoikach i dodawać do zup.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *