dom-szampana.pl

Lifestyle Blog

jak zamrozić fasolkę szparagową
Kuchnia

Jak zamrozić fasolkę szparagową, by była długo przydatna do spożycia?

Jak zamrozić fasolkę szparagową, by dłużej pozostała ona przydatna do spożycia? To pytanie zadaje sobie wiele gospodyń, które w czasie sezonu letniego chcą zrobić zapasy warzyw na zimę. Jak się okazuje, w praktyce warzywa świetnie się do tego nadają. Doskonałym sposobem na zachowanie w nich wszystkich wartości odżywczych jest ich zamrożenie. Trzeba to jednak zrobić umiejętnie, gdyż nieodpowiedni sposób przechowywania warzyw w zamrażalce może przyczynić się do tego, że będą one nieprzydatne do spożycia po ich odmrożeniu. Co więc warto wiedzieć na ten temat? Jak prawidłowo zrobić zapas fasolki szparagowej w zamrażalce? Na te oraz na wiele innych pytań odpowiedzi znajdują się poniżej.

Mrożenie fasolki szparagowej w całości

Większość osób decyduje się na mrożenie fasolki szparagowej w całości. Nic dziwnego, gdyż warzywo to doskonale sprawdzi się w tej formie zarówno w samej zamrażalce, jak i po odmrożeniu. Warto pamiętać jednak o tym, by przed włożeniem fasolki do zamrażalki dokładnie ją umyć (a najlepiej wymoczyć przez kilka minut w wodzie). Obowiązkowo należy także odciąć jej „ogonki” oraz usunąć nożem łyko. Jest to dość czasochłonne zajęcie, jednak po odmrożeniu zdecydowanie lepiej będzie ona prezentować się na talerzu i smakować. Tak przygotowaną fasolkę wiele pań wkłada do plastikowego woreczka. To rozwiązanie nie jest jednak zbyt ekologiczne. Jeżeli w zamrażalce znajduje się specjalna szuflada na warzywa, warto taką fasolkę zamrozić luzem. Warzywo to doskonale nadaje się do tego, by po odmrożeniu lekko poddusić je na maśle.

Polecamy: https://dom-szampana.pl/jak-rozmrozic-pierogi-czyli-poradnik-o-mrozeniu-i-rozmrazaniu-pierogow/

jak zamrozić fasolkę szparagową

Jak zamrozić fasolkę szparagową w odpowiedni sposób?

Osoby, które nie przepadają za jedzeniem samej fasolki szparagowej na obiad, bardzo często przed zamrożeniem kroją ją w małe kawałki. Tak przygotowana idealnie nadaje się do tego, by dodać ją do zup, zapiekanek warzywnych, tarty, lecza oraz wielu, wielu innych warzywnych dań. Pokrojoną na niewielkie kawałki fasolkę najlepiej mrozić w specjalnych pojemnikach (np.: plastikowych, szklanych lub gumowych). Warto na wieczku napisać, co znajduje się we wnętrzu. Wielu ekspertów od gotowania radzi gospodyniom, by notowały na opakowaniu zamrażanych produktów także datę włożenia ich do zamrażalki. Dzięki temu można określić, do kiedy należy spożyć dany produkt.

https://dom-szampana.pl/jak-mrozic-grzyby-swietny-sposob-na-przechowywanie-grzybow-zima/

fasola szparagowa

Zblanszowana fasolka szparagowa

Coraz bardziej staje się popularne blanszowanie fasolki szparagowej przed zamrożeniem. Zanurzenie jej na kilka sekund we wrzątku bezapelacyjnie przyczyni się do tego, że po rozmrożeniu będzie ona chrupka, soczysta i smaczna. Warto jednak po wyciągnięciu z wody ostudzić warzywa i następnie wysuszyć. Tak przygotowaną fasolkę układa się na specjalnych tackach, które należy na chwilę włożyć do zamrażalnika. Następnie całość można przełożyć do innego naczynia, w którym docelowo fasola będzie już zamrożona. Bez względu na to, w czym ona będzie, warto zachować pewną hierarchię w zamrażalce. Nie należy bowiem warzyw trzymać obok surowego mięsa oraz aromatycznych, gotowych, zamrożonych dań, gdyż może się okazać, że przesiąkną zapachem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *