dom-szampana.pl

Lifestyle Blog

Kuchnia

Jak zrobić szybki sos do pizzy?

Pizza to pyszne danie włoskiej kuchni, które na dobre zagościło na naszych stołach. Czasem to szybka przekąska, czasem główny element kolacji we włoskim stylu. Na jej wyjątkowy smak składa się idealne połączenie cienkiego, chrupiącego ciasta, najlepszych dodatków – mięsa, warzyw czy sera, a także dobrze dopasowanego do całej kompozycji sosu. Warto wiedzieć, jak łatwo i szybko przygotować doskonały sos, który podkreśli walory smakowe pizzy.

Pomidorowa klasyka

Jednym z najlepszych przepisów na szybki sos do pizzy jest połączenie pomidorów z ulubionymi przyprawami. Wykorzystać w tym celu można pomidory z puszki. Wystarczy na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, następnie dodać do niej rozdrobniony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ponownym lekkim podsmażeniu (należy uważać, aby nie przypalić czosnku), dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą. Na niewielkim ogniu dusimy mieszankę przez kilka minut, aby zredukować nieco ilość wody, a tym samym zagęścić sos. Na koniec dodajemy do sosu wybrane przyprawy – może być to gotowa kompozycja przypraw do pizzy, mieszanka ziół prowansalskich lub klasyczny dodatek – oregano. Zioła mogą być suszone lub świeże – te drugie dodadzą intensywnego smaku i aromatu.
Można przygotować sos jeszcze szybciej, korzystając z koncentratu pomidorowego i odrobiny ketchupu. Na początek należy podsmażyć na oleju z dodatkiem masła przeciśnięty przez praskę czosnek – ilość należy dostosować do swoich preferencji smakowych. Do lekko podsmażonego i delikatnie złotego czosnku dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego oraz kilka łyżek ketchupu. Warto zwrócić uwagę na jego skład i wybrać taki, w którym nie ma sztucznych dodatków i konserwantów. Całość mieszamy i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Gotowy sos będzie doskonałym dodatkiem do każdej pizzy.

Szybki sos na zimno

Można również przygotować sos na zimno, który będzie podany do upieczonej już pizzy. Doskonałym i niezwykle prostym rozwiązaniem jest wykorzystanie gęstego jogurtu naturalnego. W tym przypadku do przygotowania sosu ponownie sprawdzi się czosnek, ale osoby nie przepadając za tym składnikiem mogą go pominąć. Wykorzystujemy tu jednak czosnek surowy, bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przed praskę. Łączymy go z kilkoma łyżkami jogurtu i dodajemy sól do smaku. Na koniec wzbogacamy ulubionym ziołem – świetnym pomysłem jest wykorzystanie suszonego tymianku, który nada sosowi wyjątkowy smak i aromat. Taki sos przygotujemy zaledwie w kilka minut, a jego smak z pewnością docenią wszyscy pasjonaci pizzy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *