dom-szampana.pl

Lifestyle Blog

Kuchnia

Jakie przekąski podać do szampana?

Szampan to wyjątkowy trunek, uchodzący za symbol luksusu i bogactwa. Często uświetnia najbardziej wyjątkowe wydarzenia i niepowtarzalne momenty – zaręczyny, wesela czy inne chwile o szczególnym znaczeniu. Tak szczególny napój zasługuje zatem na wyjątkowe towarzystwo, jeśli chodzi o dania i przekąski z nim serwowane. Jakie przekąski sprawdzą się najlepiej i będą doskonałym uzupełnieniem szampańskiego smaku?

Klasyka zawsze w modzie

Filmy czy książki to ciekawe źródła inspiracji kulinarnych. Ich bohaterowie, zwłaszcza ci zaznajomieni ze sferą luksusu, często rozkoszują się kieliszkiem wyjątkowego musującego napoju. Można zatem zaczerpnąć z tych źródeł inspiracji kulinarnych na przekąski do szampana – drobne przystawki są nieodłącznym elementem towarzyszącym temu trunkowi. Do klasycznych propozycji, jakie spotkać można w filmie czy literaturze, należą owoce morza – zwłaszcza ostrygi, które tak jak szampan kojarzone są z luksusem i bogactwem. Trzeba jednak przyznać, że owoce morza są wyjątkowo dobrym uzupełnieniem degustacji szampana. Ich delikatny smak bardzo dobrze komponuje się z wytrawnymi lub półwytrawnymi odmianami tego wina. Równie dobrze pasują do szampana delikatne mięsa, które nie przytłoczą swoją intensywnością delikatnych nut smakowych i zapachowych wina. Ciekawym połączeniem może być francusko-włoska fuzja, czyli podanie szampana w towarzystwie szynki parmeńskiej z melonem. Do klasycznych dodatków należy też kawior, często spożywamy w połączeniu z drobnym pieczywem. Warto mieć na uwadze, że szampan osiąga pełnię smaku i prezentuje najlepsze walory smakowe, gdy jest odpowiednio schłodzony, trzeba zatem odpowiednio przygotować się do konsumpcji, a w trakcie serwowania otwartą już butelkę koniecznie przechowywać w specjalnym wiaderku wypełnionym lodem.

Czy szampan pasuje do deserów?

Jednym z równie klasycznych połączeń jest zestawienie szampana z truskawkami. Słodkie, aromatyczne owoce stanowią doskonale uzupełnienie smaku wina. Można również podawać do szampana maliny, które tak jak truskawki, świetnie podkreślą walory smakowe napoju. W przeciwieństwie do wytrawnych przekąsek, słodkie owoce najlepiej komponują się ze słodszymi wariantami wina, warto więc wybierać te o wyższej zawartości cukru. Szampan doskonale odnajdzie się również jako dodatek do klasycznych francuskich deserów. Dobrym pomysłem jest podanie go w towarzystwie maleńkich makaroników – ciasteczek urzekających swoim kształtem i wyjątkowością. Szampan będzie więc dobrym towarzyszem zarówno w przypadku przekąsek wytrawnych, jak i słodkich.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *