Niemowlę to szczególnie wymagający smakosz. Jego rozwijający się układ pokarmowych jest niezwykle wrażliwy, co powoduje, że lista składników w niemowlęcym menu jest bardzo ograniczona. Opiekując się małym człowiekiem warto wiedzieć, jakie produkty są dozwolone, a jakich bezwzględnie należy unikać, by nie wyrządzić krzywdy maleńkiemu organizmowi.
Czy trzeba zwracać uwagę na przyprawy w niemowlęcych daniach?
Ograniczenia dietetyczne w pierwszym roku życia dziecka powodują, że jego menu jest ograniczone, a przygotowywanie posiłków wymaga wiedzy na temat dozwolonych produktów. Co jednak z przyprawami? Zdawać by się mogło, że te produkty, używane przecież w niewielkich ilościach, nie są szczególnie istotne, nie jest to jednak prawdą. Koniecznie należy sprawdzić, jakie przyprawy dla niemowlaka będą bezpieczne i odpowiednie. Niewłaściwe stosowanie tych składników może spowodować poważne skutki.
Jak stosować przyprawy w diecie niemowlęcia?
Dieta noworodka i maleńkiego niemowlęcia to mleko – na tym etapie jest to w pełni wystarczający pokarm. Po kilku miesiącach, gdy można już wprowadzić delikatne, lekkostrawne dania, pojawia się pytanie o możliwość wzbogacenia ich smaku i aromatu przyprawami. Warto pamiętać, że przewód pokarmowy kilkumiesięcznego dziecka jest bardzo delikatny, zatem w składzie posiłków na tym etapie mogą pojawiać się tylko bezpieczne, łagodne zioła i przyprawy. Można wprowadzić do dziecięcej diety jedynie te, które będą bezpieczne dla żołądka i maleńkich jelit, łagodnie wesprą pracę układu trawiennego, czy też pomogą w walce z kolkami. Do takich przypraw należą koperek i kminek, które często znaleźć można również w składzie pierwszych herbatek dla niemowląt czy kobiet karmiących. Należy jednak pamiętać, że z uwagi na wrażliwość niemowlęcego organizmu ilości przypraw dodawanych do posiłków powinny być bardzo ograniczone.
Ukończenie przez dziecko ósmego miesiąca życia to czas, gdy można stopniowo wzbogacać jego menu o kolejne nowe smaki i aromaty. Wśród nich dobrze sprawdzi się bazylia, oregano, rozmaryn czy tymianek, można więc dodawać je w niewielkich ilościach do dziecięcych zupek czy potrawek. Wraz z kolejnymi miesiącami wydłuża się lista bezpiecznych dla dziecka składników. Przychodzi czas na poznanie smaku cynamonu, szczypiorku czy kolendry.
Warto pamiętać, że przyprawy i zioła wzbogacają walory smakowe dań, będą więc działać zachęcająco i pobudzać dziecko do poznawania nowych smaków. Ich prozdrowotne działanie również jest ważnym aspektem, należy jednak pamiętać, by wprowadzać wyłącznie te, które są bezpieczne dla malucha na konkretnym etapie jego życia.