dom-szampana.pl

Lifestyle Blog

Kuchnia

Jakie przyprawy są odpowiednie dla niemowlaka?

Niemowlę to szczególnie wymagający smakosz. Jego rozwijający się układ pokarmowych jest niezwykle wrażliwy, co powoduje, że lista składników w niemowlęcym menu jest bardzo ograniczona. Opiekując się małym człowiekiem warto wiedzieć, jakie produkty są dozwolone, a jakich bezwzględnie należy unikać, by nie wyrządzić krzywdy maleńkiemu organizmowi.

Czy trzeba zwracać uwagę na przyprawy w niemowlęcych daniach?

Ograniczenia dietetyczne w pierwszym roku życia dziecka powodują, że jego menu jest ograniczone, a przygotowywanie posiłków wymaga wiedzy na temat dozwolonych produktów. Co jednak z przyprawami? Zdawać by się mogło, że te produkty, używane przecież w niewielkich ilościach, nie są szczególnie istotne, nie jest to jednak prawdą. Koniecznie należy sprawdzić, jakie przyprawy dla niemowlaka będą bezpieczne i odpowiednie. Niewłaściwe stosowanie tych składników może spowodować poważne skutki.

Jak stosować przyprawy w diecie niemowlęcia?

Dieta noworodka i maleńkiego niemowlęcia to mleko – na tym etapie jest to w pełni wystarczający pokarm. Po kilku miesiącach, gdy można już wprowadzić delikatne, lekkostrawne dania, pojawia się pytanie o możliwość wzbogacenia ich smaku i aromatu przyprawami. Warto pamiętać, że przewód pokarmowy kilkumiesięcznego dziecka jest bardzo delikatny, zatem w składzie posiłków na tym etapie mogą pojawiać się tylko bezpieczne, łagodne zioła i przyprawy. Można wprowadzić do dziecięcej diety jedynie te, które będą bezpieczne dla żołądka i maleńkich jelit, łagodnie wesprą pracę układu trawiennego, czy też pomogą w walce z kolkami. Do takich przypraw należą koperek i kminek, które często znaleźć można również w składzie pierwszych herbatek dla niemowląt czy kobiet karmiących. Należy jednak pamiętać, że z uwagi na wrażliwość niemowlęcego organizmu ilości przypraw dodawanych do posiłków powinny być bardzo ograniczone.
Ukończenie przez dziecko ósmego miesiąca życia to czas, gdy można stopniowo wzbogacać jego menu o kolejne nowe smaki i aromaty. Wśród nich dobrze sprawdzi się bazylia, oregano, rozmaryn czy tymianek, można więc dodawać je w niewielkich ilościach do dziecięcych zupek czy potrawek. Wraz z kolejnymi miesiącami wydłuża się lista bezpiecznych dla dziecka składników. Przychodzi czas na poznanie smaku cynamonu, szczypiorku czy kolendry.
Warto pamiętać, że przyprawy i zioła wzbogacają walory smakowe dań, będą więc działać zachęcająco i pobudzać dziecko do poznawania nowych smaków. Ich prozdrowotne działanie również jest ważnym aspektem, należy jednak pamiętać, by wprowadzać wyłącznie te, które są bezpieczne dla malucha na konkretnym etapie jego życia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *