dom-szampana.pl

Lifestyle Blog

Zdrowie

Jakie są właściwości lecznicze kwasu chlebowego?

Kwas chlebowy to napój szczególnie popularny na wschodzie – zwłaszcza na ziemiach rosyjskich i ukraińskich. Od lat produkowany w domach, cieszy się niezmiennie dużą popularnością i stał się jednym z charakterystycznych elementów kultury i dziedzictwa kulinarnego tych terenów. Dzięki rozwojowi turystyki i migracji ludności trafił również pod polskie dachy – z łatwością można kupić go w dobrze wyposażonych sklepach spożywczych.

Co to jest kwas chlebowy?

Kwas chlebowy to napój otrzymywany w wyniku fermentacji chleba. Przygotowywany jest na bazie słodu jęczmiennego i żytniego, wzbogaconego dodatkiem cukru bądź drożdży. Jego popularność spowodowała, że dziś to nie tylko produkt wywarzany w domach. Doczekał się on bowiem również przeniesienia do przemysłowej produkcji, gdzie wytwarzany jest na bazie tradycyjnych receptur. Trzeba jednak zauważyć, że z uwagi na przedłużoną trwałość przemysłowo produkowanego kwasu chlebowego, nie jest on już w pełni naturalnym produktem. Prostota składników i łatwość jego wykonania zachęca do przygotowania go w domowej kuchni.

Jakie są zdrowotne właściwości kwasu chlebowego?

Osoby regularnie pijące kwas chlebowy właściwości lecznicze tego produktu z pewnością znają – jest on bowiem powszechnie ceniony za prozdrowotne działanie. Ma on bardzo pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego. Docenią go osoby, które borykają się z różnorodnymi dolegliwościami układu pokarmowego. Kwas chlebowy pomoże złagodzić przykre skutki nadkwaśności, wzdęć czy problemów trawiennych. Można stosować go jako napój po obfitych, tłustych posiłkach – pobudzi on pracę jelit i żołądka i pomoże szybciej poradzić sobie ze zwiększonym ich obciążeniem. Co ciekawe, dzięki swoim właściwościom wspierającym przemianę materii będzie również dobrym napojem dla osób będących na diecie i walczących z nadmiarowymi kilogramami.
Produkcja kwasu chlebowego oparta na łagodnej fermentacji nadaje mu właściwości probiotycznych, co oznacza, że tak jak inne tego typu produkty, wspiera on mikroflorę jelit i dobroczynnie wpływa na stan przewodu pokarmowego. Co więcej, obecność bakterii kwasu mlekowego czyni z kwasu doskonały produkt wspierający naturalną odporność organizmu.

Ten niepozorny napój pełen jest niezwykłych właściwości leczniczych. Jego naturalny skład, a także dobroczynny wpływ, jaki wywiera on na organizm zachęcają do tego, by na stałe włączyć go do diety. Warto też zauważyć, że to po prostu pyszny napój doskonale gaszący pragnienie, zatem dobrym pomysłem będzie zadbanie o to, by zawsze znajdował się w domowej spiżarni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *