dom-szampana.pl

Lifestyle Blog

Kuchnia

Masło czy margaryna na cholesterol?

Wysoki cholesterol to problem, który dotyka coraz większą grupę Polaków. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób szuka odpowiedzi, czy lepsza do codziennego spożywania będzie margaryna, czy też może jednak lepiej będzie pozostać przy tradycyjnym maśle. W końcu na temat obu tych produktów, a także ich wpływie na cholesterol, powstawało naprawdę wiele mitów. Jaka jednak jest rzeczywistość? Czy margaryna na cholesterol faktycznie wpływa negatywnie i nie poleca się jej spożywać?

Czym jest margaryna?

Żeby móc poprawnie i zgodnie z rzeczywistym stanem odpowiedzieć na pytanie, jakie działanie ma margaryna na cholesterol, najpierw trzeba dokładnie dowiedzieć się, czym tak właściwie ona jest.
Margaryna powszechnie znana jest jako tani substytut masła, lecz mało kto wie, czym ona tak naprawdę jest i z czego się składa. Jest to nic innego, jak tylko połączenie tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, mleka, a także niewielkiej ilości wody. W zależności od konkretnego typu i modelu zawartość tłuszczu może się wahać od 45% do nawet 90%. Co ciekawe, historia margaryny sięga aż samego Napoleona, który ogłosił konkurs, którego celem było stworzenie taniego zamiennika dla masła. Efektem tych zmagań chemików była właśnie margaryna.

Jak margaryna działa na cholesterol?

Dziś jednak, gdy zdrowie i wpływ danych produktów na ciało jest równie ważne, a często nawet znacznie ważniejsze niż cena, margaryna została wzięta pod lupę i zaczęto się zastanawiać, czy taki produkt nie posiada aby na pewno negatywnego działania na cholesterol.
Co prawda margaryna nie ma w swoim składzie cholesterolu, więc jego ilość z tego powodu nie może się zwiększyć w organizmie, lecz niezwykle duże wątpliwości budzą inne jej składniki. Mowa tu jest oczywiście o tłuszczach trans, które posiadają w margarynie sztuczne pochodzenie. Badania potwierdzają, że spożywanie ich w dużej ilości przekłada się w bezpośredni sposób na zwiększanie się poziomu złego cholesterolu, a obniżanie tego dobrego. Warto mieć jednak na uwadze to, że największą zawartością tłuszczy trans charakteryzują się twarde margaryny.

A może masło?

Od dawna wiadomo, że masło jest rewelacyjnym produktem, który posiada niezwykle pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy, mózg czy też tkanki nerwowe. Jest to również niestety źródło pokaźnych ilości cholesterolu. Co bardzo ważne, powoduje on wzrost poziomu złego cholesterolu LDL, którego zbyt duża ilość ma bardzo negatywne oddziaływanie na ciało.
Jak zatem widać, zarówno masło, jak i margaryna, posiadają pewne negatywne oddziaływania na poziom cholesterolu, więc nie można jednoznacznie powiedzieć, który z tych produktów pod tym kątem będzie lepszym wyborem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *