dom-szampana.pl

Lifestyle Blog

Kuchnia

Oscypek na ciepło – góralski przysmak

Oscypek to uwielbiany podhalański przysmak, który jest charakterystyczną przekąską serwowaną w polskich górach. Jego sława spowodowała, że często podejmowano się prób jego podrabiania, jednak po latach walki z nieuczciwymi producentami dziś ten serowy rarytas cieszy się statusem produktu o chronionej nazwie pochodzenia. Dzięki temu, proces jego produkcji jest kontrolowany, a możliwość jego wytwarzania mają wyłącznie zaaprobowane regiony, które dbają o to, by produkt cechował się najwyższą jakością z poszanowaniem tradycji i stosowanych od lat receptur.

Jak przygotować oscypek na ciepło?

Bardzo często w górskich restauracjach można spotkać oscypek na ciepło, który jest niezwykle pysznym daniem. Taka forma podania podkreśla wyjątkowe walory smakowe sera, dzięki czemu jest to jeden z częściej zamawianych w polskich górach przysmaków. Sposób jego przygotowania nie jest trudny, dlatego z powodzeniem można przygotować takie danie również w domowej kuchni. Istnieje kilka metod jego przygotowania, a najprostszą z nich jest podsmażenie sera na patelni. Najlepiej sprawdzi się przy tym oscypek w kształcie większej gołki, który pokrojony w plastry należy lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju lub masła. Inną metodą jest upieczenie sera a piekarniku – w tym przypadku można wykorzystać też mniejsze oscypki i podgrzać je w całości. Taka metoda przygotowania trafi w gusta smakoszy, którzy w oscypku na ciepło najbardziej cenią sobie jego ciągnącą się konsystencję i aksamitną miękkość ukrytą pod serową skórką.
Warto również wspomnieć o możliwości przygotowania oscypka na grillu. Na ruszcie można zgrillować zarówno plastry sera, jak i mniejsze serki w całości. Koniecznie trzeba jednak pamiętać o użyciu odpowiednich tacek, by ciepły, miękki ser nie spłynął między prętami grilla. Grillowanie to również ciekawa metoda przygotowania oscypka, ponieważ aromat drzewnego dymu dodatkowo podkreśla i uzupełnia wędzony smak sera.

Jakie dodatki pasują do oscypka?

Najbardziej klasycznym połączeniem smaków jest oscypek i pyszna słodko-kwaśna konfitura z żurawiny. Taka kombinacja to idealna proporcja między łagodnym, wędzonym smakiem, a kwasowością i słodyczą owoców. W towarzystwie oscypka dobrze odnajdą się również inne słodko-kwaśne owoce, takie jak borówki czy maliny. Nie oznacza to jednak, ze oscypek może być podawany wyłącznie z owocami. Równie dobrze będzie smakować z dojrzałymi pomidorami lub też konfiturą z nich przygotowaną – to pełne smaku umami i odrobiny kwasowości warzywo doskonale uzupełni walory smakowe oscypka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *