dom-szampana.pl

Lifestyle Blog

Puszyste pancakes
Kuchnia

Puszyste pancakes czekoladowe z wiśniami

Śniadania nie muszą być nudne. Zapomnij o codziennych kanapkach z serem i szynką. Możesz z łatwością zastąpić je pysznymi, słodkimi pancakesami, które występują w tak wielu wersjach, że nigdy się nie nudzą.

Przepis na pancakes czekoladowe z wiśniami

Pancakes czekoladowe to doskonały pomysł na śniadanie – nie tylko dla najmłodszych. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które prawdopodobnie masz w swojej domowej spiżarni. Kilka porcji wystarczy, by najeść się do syta. Czego potrzebujesz do zrobienia pancakesów?

  • Dwóch jajek
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • Dwóch łyżek kakao
  • Łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka
  • Tabliczki gorzkiej czekolady
  • Łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Wiśni
  • Opakowania jogurtu naturalnego

Słodkie śniadanie to to, czego mózg potrzebuje z rana. Nie zapominaj jednak o dodatkach, takich jak jogurt czy owoce, które dopełniają naleśniczki i sprawiają, że są zdrowsze i oczywiście jeszcze smaczniejsze. Na śniadanie sprawdzą się także muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest równie prosty.

Jak zrobić czekoladowe pancakes?

Czas przejść do przygotowania ciasta na puszyste naleśniczki. Uwierz, to zadanie nie mogłoby być łatwiejsze. Zacznij od posiekania czekolady. Dzięki temu w naleśnikach znajdą się kawałki, które pod wpływem temperatury zaczną się rozpuszczać. To prawdziwe niebo w ustach. Wszystkie pozostałe składniki wrzuć do jednej miski i zmiksuj je na gładką masę. Tylko tyle. Wystarczy dodać do niej posiekaną czekoladę, a następnie wymieszać całość kilkoma ruchami łyżki. Pancakes należy smażyć na nieprzywierającej patelni, najlepiej bez oleju bądź też na minimalnej jego ilości. Wystarczy lekko przejechać po powierzchni patelni gąbką nasączoną olejem. Pancakes nakładaj za pomocą małej chochli i smaż z obu stron po kilka minut. Powinny być lekko zarumienione i wyrośnięte. Gdy pancakes będą już gotowe, połóż je na talerzu i ozdób jogurtem naturalnym oraz wiśniami – świeżymi, mrożonymi lub też z zalewy. Możesz je oczywiście zastąpić innymi owocami.

Takie śniadania można zajadać każdego dnia. Gdy raz spróbujesz tych placuszków, powrotu nie będzie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *