Zbliża się Sylwester, a wraz z nim okazja do wystrojenia się, świętowania, i oczywiście otwarcia szampana! Szampan kojarzy nam się również z celebracją innych okazji czy naszych osiągnięć. Butelkę tego alkoholu znajdziemy na każdym wystawnym przyjęciu, które kojarzy nam się z eleganckimi wnętrzami, pięknymi kreacjami i oczywiście kieliszkiem wina musującego. Możemy nie tylko delektować się smakiem tego napoju, ale też nacieszyć się samym jego otwieraniem!
Spis treści:
Skąd się wzięło otwieranie szampana szablą?
Tę tradycję zawdzięczamy armii napoleońskiej, która po obaleniu monarchii Burbonów w XVIII wieku, bawiła się wraz z arystokracją na przyjęciach i oczarowywała ich otwierając podawane trunki szablami, które zawsze im towarzyszyły. Ten efektowny zwyczaj robił wrażenie na wszystkich gościach i tak pozostało do dzisiaj! Nie musisz jednak uczestniczyć w balu, aby zobaczyć technikę sabrage w akcji – możesz spokojnie nauczyć się tego w swoim własnym domu. Na Internecie dostępnych jest wiele poradników czy filmików pokazujących zastosowanie tej techniki i zachęcających nas do spróbowania!
Wprowadzenie do sabrage
Jeżeli nie masz w domu szabli, nie musisz się od razu poddawać – w tym wypadku dobrze posłuży także nóż kuchenny, łyżka czy inny płaski przedmiot, który znajdziemy pod ręką. Narzędzia te nie powinny być ostre, gdyż w odkorkowywaniu szampana szablą chodzi o odpowiedni ruch, uderzenie i jego szybkość. Wskazany jest, dla spotęgowania efektu, zakup specjalnej szabli do otwierania win musujących. Takie szable dostępne są w różnych wielkościach – od 30 cm do pełnowymiarowych szabli!
Tak samo nie musisz biec do sklepu po szampana, żeby zrobić wrażenie na gościach. Tą techniką można efektownie otworzyć każde wino musujące! Mając nasze narzędzie i trunek, można zwoływać gości i zaczynać show!
Jak otworzyć butelkę szampana szablą?
Przygotowania butelki zaczynamy od poprzedniego schłodzenia jej. Szykując się do otwarcia, butelkę należy przechylić pod kątem 20 stopni. Potem energicznie i płynnie przesuwamy naszą szablę po butelce, aż oderwiemy pierścień na szyjce butelki i korek, a z butelki widowiskowo wystrzeli alkohol! W tym pomaga nam również wysokie ciśnienie wina w butelce. Po odkorkowaniu warto dać spłynąć trunkowi po szyjce butelki i wylać pierwszy nalany kieliszek, żeby nie połknąć odłamków szkła, które ewentualnie zostało na butelce. Oczywiście dojście do perfekcji zajmie nam trochę czasu i rozlanego szampana, dlatego warto zostawić sobie trochę czasu na trening przed ceremonią!
Otwieranie szampana szablą było, jest, i będzie wielką atrakcją imprez, dlatego warto samemu spróbować nauczyć się techniki sabrage!