dom-szampana.pl

Lifestyle Blog

Lifestyle

Sabrage, czyli otwieranie szampana szablą

Zbliża się Sylwester, a wraz z nim okazja do wystrojenia się, świętowania, i oczywiście otwarcia szampana! Szampan kojarzy nam się również z celebracją innych okazji czy naszych osiągnięć. Butelkę tego alkoholu znajdziemy na każdym wystawnym przyjęciu, które kojarzy nam się z eleganckimi wnętrzami, pięknymi kreacjami i oczywiście kieliszkiem wina musującego. Możemy nie tylko delektować się smakiem tego napoju, ale też nacieszyć się samym jego otwieraniem!

Skąd się wzięło otwieranie szampana szablą?

Tę tradycję zawdzięczamy armii napoleońskiej, która po obaleniu monarchii Burbonów w XVIII wieku, bawiła się wraz z arystokracją na przyjęciach i oczarowywała ich otwierając podawane trunki szablami, które zawsze im towarzyszyły. Ten efektowny zwyczaj robił wrażenie na wszystkich gościach i tak pozostało do dzisiaj! Nie musisz jednak uczestniczyć w balu, aby zobaczyć technikę sabrage w akcji – możesz spokojnie nauczyć się tego w swoim własnym domu. Na Internecie dostępnych jest wiele poradników czy filmików pokazujących zastosowanie tej techniki i zachęcających nas do spróbowania!

Wprowadzenie do sabrage

Jeżeli nie masz w domu szabli, nie musisz się od razu poddawać – w tym wypadku dobrze posłuży także nóż kuchenny, łyżka czy inny płaski przedmiot, który znajdziemy pod ręką. Narzędzia te nie powinny być ostre, gdyż w odkorkowywaniu szampana szablą chodzi o odpowiedni ruch, uderzenie i jego szybkość. Wskazany jest, dla spotęgowania efektu, zakup specjalnej szabli do otwierania win musujących. Takie szable dostępne są w różnych wielkościach – od 30 cm do pełnowymiarowych szabli!
Tak samo nie musisz biec do sklepu po szampana, żeby zrobić wrażenie na gościach. Tą techniką można efektownie otworzyć każde wino musujące! Mając nasze narzędzie i trunek, można zwoływać gości i zaczynać show!

Jak otworzyć butelkę szampana szablą?

Przygotowania butelki zaczynamy od poprzedniego schłodzenia jej. Szykując się do otwarcia, butelkę należy przechylić pod kątem 20 stopni. Potem energicznie i płynnie przesuwamy naszą szablę po butelce, aż oderwiemy pierścień na szyjce butelki i korek, a z butelki widowiskowo wystrzeli alkohol! W tym pomaga nam również wysokie ciśnienie wina w butelce. Po odkorkowaniu warto dać spłynąć trunkowi po szyjce butelki i wylać pierwszy nalany kieliszek, żeby nie połknąć odłamków szkła, które ewentualnie zostało na butelce. Oczywiście dojście do perfekcji zajmie nam trochę czasu i rozlanego szampana, dlatego warto zostawić sobie trochę czasu na trening przed ceremonią!

Otwieranie szampana szablą było, jest, i będzie wielką atrakcją imprez, dlatego warto samemu spróbować nauczyć się techniki sabrage!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *